Nystart! Vad du kan göra idag för att skapa en bättre morgondag

Tuffa tider behöver inte betyda att du inte prioriterar din hälsa.
Publicerad 26 maj 2020

Livet är fullt av omständigheter som kan göra att vi kommer av banan vad gäller våra hälsoprioriteringar. Livet har sina upp- och nedgångar men experter menar att det finns knep för att fokusera på sitt välmående även i tuffa tider. Ett tips är att fokusera på de möjligheter som du faktiskt har just nu och utnyttja det till din fördel. 

Att fokusera på dina möjligheter i en stressig situation kan hjälpa dig att känna att du har kontroll över situationen enligt en studie i Psychological Science. Dessutom, om du agerar på ett sätt som är till fördel för dig själv så är sannolikheten för att hålla sig på banan med sina hälsomål större än för de som fastnar i dåliga tankemönster. 

Så hur uppnår du det positiva tankesättet som hjälper dig att göra morgondagen bättre än idag? Att börja reflektera över vilka vanor och livsstilsparametrar som gör att du mår bra är ett bra sätt att börja enligt Allison Grupski, ViktVäktarna®´s expert på beteendeförändringar. Sedan kan du börja rita upp en väg. Läs vidare för fem små sätt att rusta framtiden för bättre sömn, träning, matvanor etc. 

Sätt en påminnelse att röra på dig. 

Även om aktivitet är förknippat med välmående för de flesta, så kan stress försämra träningsvanor. Om det känns igen så prova att sätta en påminnelse för att röra på dig imorgon. Kanske du vill prova våra träningsfilmer.  Eller ta en promenad, eller dansa loss i vardagsrummet. Vad du väljer att göra är inte så viktigt, det viktiga är att du rör på dig. Och att sätta intentionen dagen innan. “För att etablera vanor gäller det att upprepade gånger göra en vana i samma miljö,” säger Grupski. “Att börja smått och bygga på efterhand är nyckeln.”

Välj en “power outfit”.

Om du har jobbat hemma mycket den senaste tiden är det stor risk att du inte kommit ur pyjamasen. Bekvämt? Javisst. Men idealiskt för att vara mentalt skärpt? Kanske inte. En studie från 2015 säger att de som klär sig professionellt - oavsett vad det är, gör dig bättre på kognitiva arbetsuppgifter. Så ge dig själv lite tid idag att välja ut en outfit som du känner dig ostoppbar i - och se till att ta på dig det imorgon. 

Planera måltider. 

Att planera sina måltider kan på sikt medföra flera hälsofördelar enligt en studie från 2017.

Men enligt Grupski så kan du dra fördel av att planera dina måltider idag redan imorgon. Det är lättare att hoppa över kakorna om du redan har planerat vad du ska äta till mellanmål imorgon. Så ta en stund redan ikväll och bestäm vad du ska äta imorgon. Sedan kan du regga allt i WW-appen i förväg så behöver du inte fundera över vad du ska äta när det blir stressigt eller du blir trött, det är redan bestämt. 

Sänk temperaturen i ditt sovrum. 

Efter en dålig natts sömn kan vi alla känna att sömn är kritiskt för vårt välmående och många vuxna sover mindre än vad som rekommenderas. Om din sömn påverkas av stress så är rekommendationerna att förbereda sovrummet så att det är svalt, mörkt och tyst. Undvik stressiga konversationer på kvällen, stäng av TV och telefon och röj undan alla klockor. Några små justeringar ikväll kan hjälpa dig att sova bättre redan i natt.  

Saker att se fram emot.

Tuffa tider kan kännas ändlösa och då kan det hjälpa att ha några saker att se fram emot föreslår en liten studie från 2017. Fundera på vad som händer de närmsta veckorna och månaderna och skriv ner tre saker som du ser fram emot, stora eller små. Spara sedan lappen som en påminnelse!