Realistiska förväntningar på sommaren

Att äta och dricka gott är en viktig del av semestern för många. Sommaren är kanske inte den bästa tiden att hårdsatsa på viktminskning. Sänk förväntningarna och sikta isåfall på att hålla vikten stabil.
Publicerad 30 maj 2016

Sommaren är kort

Det är lätt att bygga upp skyhöga förväntningar inför sommarsemestern. Man ska äntligen få tid att träna, äta bra, renovera huset, träffa familj och vänner, resa, läsa böcker och hitta på en massa roliga aktiviteter. Och bara koppla av förstås. Men sommaren är kort och alltför ofta leder de höga förväntningarna till besvikelser och motivationsdippar. För att varva ned och njuta av tillvaron utan dåligt samvete är det viktigt att släppa en del måsten och sänka på kraven. Även när det gäller vikten.

Håll vikten

Vi både äter och dricker mer alkohol under sommaren och det är lätt hänt att det blir lite för mycket av det goda. Visst finns det extra tid att lägga på träning och hälsosam matlagning under semestern, men det finns också desto fler frestelser och många festligheter som kretsar kring mat och dryck. Att förvänta sig att nå drömvikten under semestern kan därför vara aningen optimistiskt. Det kan vara lämpligt att låta viktminskningen gå in i en underhållsfas och istället satsa på att hålla vikten, något som kan vara svårt nog under sommaren. Sen kan man ta friska tag med förnyad energi när vardagen återvänder. Semestern bör som sagt vara en tid då man unnar sig att slappna av, äta gott och njuta av tillvaron. Det innebär emellertid inte att man ska släppa alla hämningar och unna sig onyttigheter till frukost, lunch och middag. Det är fullt möjligt att njuta och samtidigt göra förståndiga val, utan att känna att man går miste om något. Om man till vardags håller sig till lätt och hälsosam mat har man gott och väl plats över för en och annan festmiddag.

Håll dig aktiv

Det är aldrig så lätt att aktivera sig fysiskt som under sommaren. För de flesta är det mentalt oerhört mycket lättare att träna nu än när mörkret och kylan ligger tung utanför fönstret. Satsa på att göra någon form av fysisk aktivitet varje dag. Det behöver inte betyda att man slänger bort värdefull semestertid på löpbandet. Flytta istället ut träningen och variera de lata stranddagarna med utflykter och aktiviteter. Ta en cykelutflykt med familjen istället för att ligga på stranden, paddla kajak, spela golf, lär dig kitesurfa, yoga i solnedgången, påta i trädgården, spela strandtennis eller ta långa simturer i havet. Det finns ändlösa möjligheter att hålla igång träningsrutinen utanför gymmet under sommaren.

Nystart efter sommaren

Efter sommaren är det viktigt att snabbt återgå till sin hälsosamma livsstil och inte fortsätta med semestervanorna. Hösten är en utmärkt tid för nystart. Förhoppningsvis är man utvilad och full av ny energi och motivation. Utnyttja detta för att sätta upp nya mål och sätta tänderna i nya projekt.