Reflektera bakåt och gör en plan för sommaren

Det finns bra saker att ta med sig även när omständigheterna sett annorlunda en tid.
Publicerad 16 juni 2020

De flesta håller säkert med om att de senaste månaderna har sett ganska annorlunda ut jämfört med vad någon kunde ana i början på året. Många har fått nya rutiner för jobb och skola, och kanske har våra måltider till viss del sett annorlunda ut och det har skett förändringar i hur vi umgås och vad vi gjort och tänkt under den här tiden. Det är stor chans att du upptäckt en del nytt om dig själv och vad som betyder mest för dig. Använd de erfarenheter och lärdomar du fått för att få ut det bästa av sommaren. Stanna upp och reflektera bakåt – och se framåt – och gör upp en plan som hjälper dig att må bra, nå dina mål och förbättra din hälsa. 

Relaterad artikel: Nystart! Vad du kan göra idag för att skapa en bättre morgondag

3 snabba fakta

  1. När våra scheman och de platser där vi tillbringar vår tid förändras leder det oftast till att vårt beteende också förändras. När saker och ting sedan går tillbaka till det “normala” kommer våra gamla beteenden sannolikt också att göra det - ofta utan att vi inser det.
  2. Genom att reflektera över och notera vilka positiva förändringar vi har gjort och vad som fått oss att må bra de senaste månaderna, kan vi ge oss själva chansen att hålla i dem - och fortsätta bygga vidare på dem.
  3. Forskning visar att när vi gör saker som får oss att känna positiva känslor hjälper det oss att hitta nya sätt att nå våra mål och det minskar risken att falla tillbaka i gamla ohjälpsamma vanor.


Att göra


Avsätt lite tid och ta hjälp av följande tre steg för att göra en plan. 

  • Skriv ner vad som har fungerat för dig de senaste månaderna eller veckorna och som du vill fortsätta göra. Tänk på vad som fått dig att må bra, att hitta balans eller vad som hjälpt dig på din vikt- och hälsoresa (även små saker räknas). Välj en sak från din lista som du vill ta med dig in i kommande sommarveckor – och föreställ dig alla fördelar det kommer ge.
  • Gör nu en lista med något nytt som du vill göra den här sommaren för att må bra eller för att hjälpa dig på din resa. Fråga dig själv: Vad vill jag i slutet av sommaren kunna berätta att jag gjort? Identifiera en specifik sak som du kan göra - och föreställ dig vad det kommer att ge dig.
  • Fokusera på de två saker du har bestämt dig för att göra. Vad behöver hända för att du ska få in dem i dina rutiner? Fundera över hur du kan använda dig av olika platser, dina relationer och personliga styrkor för att det ska bli av. Skriv ner vad du ska göra den här veckan för att integrera det du bestämt dig för att göra i dina sommarrutiner.