Ta kontrollen över din tid - och få ut det mesta av den

Så att du kan få gjort det du verkligen vill göra.
Publicerad 26 augusti 2020

Tid kan upplevas väldigt olika beroende på hur vi spenderar den och vad som händer runt omkring oss. När inget särskilt händer i våra liv under flera veckor eller månader kan dagarna kännas långa. Men det kan också kännas som en vecka (eller ett helt år!) passerade utan att vi hann blinka. Hur vi spenderar vår tid kan ha stor inverkan på vår hälsa och vårt välmående. Nyckeln till att få ut det vi vill av vår tid är att uppmärksamma hur vi spenderar våra vakna timmar under en dag. Detta ger oss information som hjälper oss att göra medvetna förändringar i våra liv – och göra plats för sådant som vi vill göra.

3 snabba fakta

  1. Studier visar att hur vi uppfattar tid påverkas av vad vi gör,  och av vad som händer runt omkring oss. Vi tenderar att underskatta hur mycket tid vissa rutinmässiga aktiviteter tar i anspråk. Det kan kännas som att tiden går långsammare när det inte händer något särskilt jämfört med när vi är upptagna med något nytt eller något vi gillar att göra.
  2. Att ständigt känna att man har ont om tid kan öka stressen, påverka våra relationer negativt, göra att vi blir irriterade och att vi sover sämre och därmed känner oss tröttare.
  3. Studier visar att känslan av att vi inte har tillräckligt med tid är ett av de största hindren till fysisk aktivitet och att äta hälsosamt.

Relaterade artiklar: 

6 sätt att ta kontroll över din tid

Våra snabbaste tips i köket 

Att göra


Känns det som att tiden bara försvinner? Använd stegen nedan för att pinpointa vart din tid tar vägen – och hur du kan spara tid.

  • Sätt ett alarm varje timme under en hel dag den här veckan. När alarmet ljuder skriver du ner vad du gjort den senaste timmen. (Bonus: Använd även alarmet som en signal för att ta en paus och resa dig upp eller dricka lite vatten).
  • Skapa en mysig stund för dig själv i slutet av dagen och reflektera över hur du spenderade dina timmar. Markera bredvid varje aktivitet du skrivit upp om det var en ”måste göra”, ”vill göra” eller ”jag är osäker”. Skriv även ner sådant du önskar att du fått gjort.
  • Titta på dina ”jag är osäker” och dina ”vill göra”. Finns det något här som du kan minska ned på för att istället göra något från din önskelista? Om du vill titta på TV på kvällen, försök spara det till efter att du förberett allt för morgondagen.