Tänk i rätt banor

Att tänka i rätt banor kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår
Publicerad 15 mars 2019

Vilket är ditt bästa viktminskningsredskap? Ditt huvud. Vad du tänker spelar stor roll för din framgång, inte minst när du ska bestämma vad du ska äta eller hur du ska röra på dig. Vad du tänker i en specifik situation påverkar hur du känner och hur du känner bestämmer vad du gör. Om du tänker tankar som är hjälpsamma kommer du att må bra och du kommer att bete dig på ett sätt som hjälper dig.

Tankar som håller dig tillbaka

Ibland agerar vi på sätt som är allt annat än hjälpsamma, framförallt om vi gjort något som vi ångrar. Kanske har du spräckt din Pointsbudget och tänker ”Jag sabbade det. Jag kommer aldrig att gå ner i vikt” eller ”Jag kan inte förstå att jag misslyckades igen. Jag borde bara kasta in handduken.” I längden kan ohjälpsamma tankar likt dessa bli en del av ditt vardagliga tankesätt vilka kan påverka din hälsoresa negativt.

Men du kan identifiera ohjälpsamma tankar och förändra dem till att bli hjälpsamma och på så sätt påverka hur du känner, vilket i sin tur hjälper dig att agera i riktning mot dina mål. Som exempel, tänk dig att du är på väg till en vän som bor tio mil bort. På vägen svänger du fel i en korsning. Tänker du då ”Åh nej, jag har förstört hela resan så jag kan lika gärna fortsätta köra på fel väg”? Inte så troligt. Instinktivt avvisar du det tankesättet eftersom du vet att det inte kommer att hjälpa dig att komma fram till din vän. Samma tänkesätt gäller för din hälso-  och viktminskningsresa.

Förändra hur du tänker

Det första steget för att förändra dina tankar är att lära dig hur du uppmärksammar en ohjälpsam tanke. För att göra detta kan du arbeta baklänges från ett beteende du inser varit ohjälpsamt för dig. Fråga dig själv vilken känsla som fick dig att bete dig som du gjorde. Och försök sedan zooma in tanken som ledde till den känslan. När du väl identifierat den tanken, försök se den med andra ögon och sätt den i ett annat perspektiv. Stämmer den med hur verkligheten ser ut? På ViktVäktarna® kallar vi detta ”fakta eller vänner”.

Fråga dig själv:

1. Finns det någon fakta bakom som gör din tanke sann?

eller

2. Vad skulle en vän säga som svar på dina tankar?

Därefter kan du förändra din tanke till att bli mer hjälpsam. Det kan i sin tur bli en nystart för dig på vägen mot framgång.

Här kommer ett exempel på före och efter:

Ohjälpsam tanke: ”Jag fastnar alltid på jobbet de kvällar jag ska gå på mitt yogapass. Jag kan lika gärna sluta boka upp mig till yogan.”

Hjälpsam tanke: ”Det är tråkigt att jag fastnade på jobbet ikväll, men jag har kommit iväg till yogan många gånger förut. Jag ska boka upp mig för nästa veckas pass redan nu och berätta för mina kollegor att jag måste gå hem i tid.”

Ju oftare du noterar att du har en ohjälpsam tanke och istället börjar tänka i mer hjälpsamma banor, desto oftare kommer dina tankar att bli hjälpsamma per automatik.