Vad du kan (och inte kan) kontrollera

Var proaktiv och fokusera på det du kan påverka. Det får dig att må bättre.
Publicerad 8 april 2020

Ju mer kontroll vi har över vad som händer i våra liv, desto mer motiverade, gladare och mindre stressade är vi. I tider då vi försöker ta oss tillbaka till förarsätet i våra liv är det bra att skifta fokus och agera utifrån vad vi kan påverka. Det du kan kontrollera och påverka i ditt liv ligger inom din inflytandecirkel. Genom att vara proaktiv fokuserar du på det du kan påverka och bryr dig mindre om det du inte kan påverka. När du gör detta ökar ditt inflytande. 

Relaterad artikel: 6 tips för att hantera stress och må bättre psykiskt 

Inre och yttre kontroll

Vi upplever en stark känsla av inre kontroll när vi sitter i förarsätet. Det är våra val och våra handlingar som påverkar vad som händer med oss.

Vi upplever en stark känsla av yttre kontroll när det känns som att vi sitter på passagerarsidan. Det är andra människor eller yttre omständigheter som avgör vad som händer med oss.

3 snabba fakta

  1. Både inre och yttre kontroll finns med oss hela tiden. Det finns alltid saker vi kan kontrollera och likaså finns det alltid sådant vi inte kan kontrollera. Och så finns det saker som ligger någonstans mitt emellan.
  2. Ju mer kontroll vi känner att vi har över vad som händer i våra liv, desto mer motiverade är vi att göra något av det.
  3. Vi kan få en ökad känsla av inre kontroll genom att förändra hur vi tänker och fokusera på vad vi kan kontrollera och påverka - istället för på vad vi inte kan.

Att göra

Lista vad du kan – och vad du inte kan – påverka och kontrollera. Använd sedan den informationen för att sätta dig själv i förarsätet.


Vad du inte kan kontrollera eller påverka

Regeringsbeslut, vilka varor som finns i mataffären, vad andra gör, förutspå framtiden… listan kan göras lång. Ju mer tid du fokuserar på sådant du inte kan påverka desto mer troligt att det gör dig stressad. När du väl accepterat att det är utanför din kontroll kan det hjälpa dig att skifta fokus till vad du kan påverka.

Vad du kan påverka

Du kan inte påverka nyhetsflödet eller hur länge rådande situation kommer att pågå, men du kan påverka hur du förhåller dig till det som händer. Du kan t ex bestämma hur mycket nyheter du ska titta på, hur väl du ska följa rekommendationer och hur du ska ta hand om din hälsa. Du kan också sprida positivitet bland andra medlemmar på Community.

Vad du kan kontrollera

Fokusera på vad du kan göra här och nu istället för att oroa dig för vad som ska, eller inte ska, hända framöver. Hur gör man det? Genom att ta ansvar och agera för att få det resultat du vill åstadkomma. Välj mat du mår bra av, prova medveten andning, lyssna till musik som gör dig glad eller dyk ner i en bok du gillar. Andra sätt är att prova något du alltid velat göra men som du kanske inte haft tid till tidigare. Kanske vill du lära dig ett nytt språk eller lära dig att laga mat från grunden?