Visa dig själv medkänsla

Att visa sig själv medkänsla handlar inte bara om att få dig att må bättre. Det kan vara ett värdefullt verktyg för en lyckad hälsoresa.
Publicerad 8 februari 2019

Tänk dig att du har en oväntat hektisk dag, du skippar lunchen, och nu kl 16.45 är du så hungrig att det inte går att undvika att gå in på närmaste snabbmatsställe och beställa något för alla dina dagliga Points och hela din veckobonus. Du känner dig ledsen och misslyckad. ”Varför köpte jag inget bättre att äta? Varför åt jag så mycket? Nu har jag förstört hela veckan. Varför kan jag inte bara hålla mig till min budget. ”

Vi har alla haft liknande tillfällen. Det är dock mycket bättre att behandla dig själv med förståelse och vänlighet istället för att kritisera dig själv.   

Var snäll mot dig själv

Du vet säkert redan att en resa mot ett hälsosammare liv och en lägre vikt inte är en spikrak väg. När du är snäll mot dig själv i mer utmanande situationer blir det lättare att fortsätta, att acceptera vad som hände och att sedan fortsätta på rätt väg.

Det finns många fördelar med att visa omsorg om sig själv. Det är mer sannolikt att du tar hand om din hälsa inklusive att äta bättre och röra dig mer även när du är stressad. Att vara snäll mot sig själv lönar sig också på andra sätt, du tenderar att ha ett bättre välmående, och vara mer nöjd med livet. Du ser ljusare på framtiden och stress påverkar dig inte lika mycket. Som om det inte vore nog kan det dessutom hjälpa dig att bibehålla din viktminskning.  


Vi reder ut myterna

Det finns en rad myter och attityder kring att vara snäll mot sig själv. Låt oss förklara några vanliga missuppfattningar.

Det är själviskt och slapphänt. Du vet väl att man brukar säga att man ska ta på sig sin egen syrgasmask innan man hjälper andra? Det är samma sak här. Att vara snäll mot dig själv gör det lättare för dig att vara det även mot andra.

Det är något som du måste vara född med. Alla kan lära sig att visa mer omsorg mot sig själv.

Det tar lång tid och mycket arbete ligger bakom. Att helt enkelt besluta sig för att prata till sig själv på ett vänligare sätt är allt som krävs för att visa sig själv mer medkänsla.

Det är bara ytterligare ett sätt att skapa ursäkter för sig själv. Det är tvärt om: att utöva det kan hjälpa dig att känna igen, och övervinna barriärer som hindrar dig från att nå dina mål.

Testa! Nästa gång du råkar hamna i en situation där du åt alla dina SmartPoints på en snabbmatsrestaurang, testa att prata till dig själv på ett nytt sätt: ”Ja, jag åt något som jag inte hade planerat, men det är OK. Jag ska göra en plan för att göra annorlunda nästa gång”.