7 sätt att skapa måltider med bas i växtriket

Att äta mer mat från växtriket har många fördelar.
Publicerad 30 september 2020

Fler och fler väljer att äta mer växtbaserad mat även om de gillar kött. Sex av tio svenskar säger att de äter minst en middag i veckan utan kött eller fisk. Att äta mer av mat från växtriket såsom frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter och frön har många fördelar. De bidrar med protein och fibrer, hjälper oss att hålla oss mätta längre och ger mycket variation till vår matlagning.

3 snabba fakta

  1. En mer växtbaserad kost kopplas till lägre risk för kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer..
  2. Växtbaserat protein (tofu, bönor, linser) växer i popularitet. Mellan 2020 och 2025 förväntas den globala tillväxten öka 40%.
  3. Vi går inte ner bättre i vikt av att äta växtbaserade proteiner jämfört med animaliskt protein, men när vi väljer mer vegetabilier får vi i oss många andra viktiga näringsämnen som vi behöver mer av - och vi får även en större variation i det vi äter.

Relaterad artikel: Vegetariskt protein på menyn

Att göra

Skapa och laga måltider kring växtbaserade ingredienser. Ägna sedan uppmärksamhet åt hur du mår efteråt och hur mätt du känner dig.

1. Kompis med kikärter. Lägg dem i en sallad eller testa att göra kikärtscurry eller falafel.

2. Lita på linser. De är små, men de är fyllda med näring - och de passar utmärkt i soppor, grytor och pastasåser.

3. Bönor som bas i burgare och biffar. Testa t ex Bönburgare med parmesan och solroskärnor eller Sötpotatis- och bönbiffar med rödbetstabbouleh.

4. Tänk på tofu som en bas för massor av smak. Den suger upp marinader bra och passar utmärkt i tacos och wok. Testa t ex pankopanerad tofu med jordnötswok eller Asiatiska tofutacos med sesamdressing och rostad lök.

5. Toppa sallad eller yoghurt med nötter och frön. Testa t ex Varm rotfruktssallad med valnötter.

6. Testa tempeh som likt tofu är gjort på sojabönor. Skillnaden? Tempeh görs på fermenterade bönor och har en god nötig smak. Testa koreanska burritos med tempeh

7. Gott med grönt i baket. Det ger både en naturlig sötma och ett saftigare bakverk. Prova t ex Zucchinikaka med citron- och vallmoglasyr eller Tigerkaka med choklad och banan.