Ägg varje dag - därför är det bra!

Ägg skulle ätas högst ett par gånger i veckan sades det förr. Nu har ägget fått upprättelse. Det är bland de bästa livsmedlen du kan välja!
Publicerad 30 november 2017

Visst innehåller ägg kolesterol, men de flesta kan ändå äta flera ägg om dagen utan problem. Detta tack vare att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen kolesterolproduktion minskar när man äter livsmedel med kolesterol i. Dessutom är ägg NollPointsmat på den Blå och Lila planen!

 

6 goda skäl att äta ägg varje dag!

 


1. Hälsosamt!
Visste du att ägg innehåller fler vitaminer och i högre koncentration än de flesta grönsaker? Ligger du i riskzonen att få i dig för lite D-vitamin till exempel så kan ett ägg varje dag göra stor skillnad!

 

2. Mättande!
Det är lättare att hålla vikten med ägg! Äter du ägg till frukost varje dag håller du dig mätt längre. Ägg ger en stabil blodsockerkurva.

 

3. Klimatsmart!
Att äta ägg belastar miljön mindre än många andra animaliska alternativ. Koka två ägg när du ändå är igång, så har du ett till mellanmål också. Ryms perfekt i handväskan! Förresten gör det inget om du kokar fyra. De håller uppåt en vecka i kylen! Och välj ekologiska ägg så ofta du kan. Hitta fler klimatsmarta recept >>

 

4. Prisvärt!
Ett ekologiskt ägg kostar ca 3 kr. Tänk så mycket nyttigheter - och mättnad - för så liten peng!

 

5. Lätt att variera!
Har du ägg hemma så har du mat! Kokt ägg till frukost, en krämig omelett till lunch eller en matig sallad eller värmande spenatsoppa med ägghalvor i till middag.

 

6. Bra vid träning!
När du tränar mycket är det viktigt att få i sig mat med ett högt näringsinnehåll och inte minst högvärdigt protein. Det finns framför allt i ägg, men kombinera gärna med annan näringstät mat som apelsiner, bönor, lax, broccoli, spenat, tomater och valnötter.