Bowls - nya, trendiga maten för alla tillfällen!

Plötsligt och som från ingenstans finns de överallt. Har du också snubblat över fenomenet bowls? Om inte, så får du veta mer här!
Publicerad 20 april 2017

Bowls har sitt ursprung på Hawaii, där det traditionellt serveras “poké bowls”. Som en slags husmanskost.

En poké bowl består av varmt ris i botten av en skål (bowl), toppat med färsk fisk skuren i bitar blandad med en marinad av exempelvis soja, sesamolja, lök och chiliflingor.

Med sociala mediers kraft har rätten rest över haven och vidareutvecklats. Numera cirkulerar allt från kalla smoothie bowls, till frukost eller mellanmål, till yoghurtbaserade lunchsalladsbowls och soppvarianter. Gemensamt för alla är de iögonenfallande dekorationerna på toppen. Bara fantasin sätter gränsen!

Sök på nätet och du ska finna en aldrig sinande källa till bildinspiration. Varför inte bjuda dina vänner på en lunch- eller brunchbowl? Förbered en bas, skär upp tillbehör och lägg i skålar. Låt gästerna skapa sin egen skål!

Så enkelt gör du din egen bowl

Smoothiebowl

Mixa en fryst banan, en skvätt mjölk, en näve spenat eller grönkål, en handfull tärnad mango eller jordgubbar, en klick sesampasta (tahini) och ett par urkärnade färska dadlar till en krämig smoothie. Häll upp i en skål och dekorera med allt du kan tänka dig som passar till. Skivad frukt, färsk hackad mynta, frön och hackade nötter, kokosflingor.

Äggrörebowl

Gör en vanlig äggröra och häll upp i en skål. Toppa med rullade skivor av lufttorkad skinka, lägg skivade cocktailtomater i rader och stick ner små buketter av krasse eller rucolasallad. Stoppa gärna ner ett par stavar vällagrad ost och en trekantsskuren bit rågbröd.

Buddha bowl

Buddha bowl kan varieras i näst intill oändlighet. Det är skålar fyllda med goda och nyttiga grönsaker, råa eller tillagade, på en bädd av ris, bulgur, quinoa eller liknande.