Buddha bowl med kokos- och limequinoa

Buddha bowl med kokos- och limequinoa

13
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Det finns ingen helt tydlig definition av vad en Buddha bowl är. De kan varieras i näst intill oändlighet. Vad de har gemensamt är att det är skålar fyllda med goda och nyttiga grönsaker, råa eller tillagade, på en bädd av ris, bulgur, quinoa eller liknande. Testa vår supersmarriga variant med ugnsrostad blomkål, broccoli och lök, på en bädd av kokoskokt quinoa, toppad med pistagenötter och granatäpplekärnor. Det blir inte mycket bättre än så!

Ingredienser

Kokosmjölk, lätt

4 dl

Vatten

1 dl

Quinoa, okokt

2½ dl, vit

Lime

1 st

Broccoli

1 stånd

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora

Lök

1 st, röd/röda

Rapsolja

2 tsk

Chili flakes

1 tsk, 1-2 tsk

Granatäpple

1 st

Pistagenötter

1 dl, skalade

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Koka upp kokosmjölk och vatten. Tillsätt quinoa och pressa ner lime. Låt sjuda på låg värme under lock ca 15 min. Rör runt då och då och tillsätt rivet limeskal på slutet.
  3. Dela broccoli, blomkål och skalad lök i mindre bitar. Lägg på en ugnsplåt och blanda med olja, salt och chili flakes. Tillaga högt upp i ugnen tills grönsakerna fått färg och mjuknat lite, ca 5-10 min.
  4. Pilla ut granatäpplekärnorna. Lägg upp quinoa i skålar, fyll på med grönsaker, granatäpplekärnor och pistagenötter. Pressa över lite lime och strö över lite chili flakes.

Anteckning

Lyxa till quinoan genom att blanda ner 1 citrongräs och några limeblad medan den kokar. Hoppa då över limen. Quinoan gör rätten krämig, men vill du ändå ha en dressing passar det bra med en sesambaserad, t ex tahini eller sesamolja blandad med pressad lime och en nypa socker.