Bröd - så väljer du rätt

Även den som vill äta hälsosamt kan fortsätta att njuta av gott bröd. Här får våra bästa tips!
Publicerad 22 februari 2019

Älskar du bröd? Många förknippar viktnedgång med att behöva sluta äta saker som bröd eller pasta och det kan kännas som en stor uppoffring om det är något som man gillar. Förbud är sällan rätt väg att gå om man ska få en långsiktig förändring, så tänk om! Bröd kan vara både mättande, näringsrikt och klimatsmart. Se bara till att välja rätt bröd så blir du både mätt och får njuta av ett gott bröd.

Välj rätt bröd

Vita fluffiga frallor må vara barnsligt gott, men de varken mättar bra eller innehåller särskilt mycket näringsämnen. Om du gillar vitt bröd, välj gärna en sort med surdeg  eftersom surdegen gör att vi kan tillgodogöra oss fler näringsämnen från mjölet. Välj gärna en sort med åtminstone en liten del fullkorn för mer näring.

Fullkorn

Fullkorn är näringsrikt eftersom hela kornet inklusive groddar och kli tas tillvara, vilket innehåller mängder med fibrer, vitaminer och mineraler. Dessutom mättar det bra och vi håller oss mätta länge jämfört med ett vitt bröd. Fullkorn kan faktiskt minska risken för typ 2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och hjälpa oss att hålla vikten. 

Luras inte av färgen

Se upp för att enbart gå på brödets färg. Det finns idag många mörka bröd som vi ofta tror är nyttiga och innehåller mycket fullkorn. Istället är de fulla med söt sirap som ger en mörk färg men utan särskilt mycket fullkorn. Läs på förpackningen och leta efter osötade fullkornsbröd med mycket frön, hela korn och gärna surdeg.

Se till att ha ett bra pålägg

Vill du fortsätta äta mackor är det klokt att se till att de ger dig ordentlig mättnad och näring. En macka eller två till frukost tillsammans med kaffe är utmärkt om du bara ser till att ha ett mättande och bra pålägg för att hålla dig mätt länge. En riktigt matig smörgås kan dessutom bli en utmärkt snabb lunch, men då är inte en ostmacka det smartaste utan en smörgås med en matig röra eller annat matigt pålägg. Ägg, kyckling- och kalkonpålägg, tonfiskröra, räkor eller keso är magert och mättande. Se också till att toppa med gott om grönsaker.

Baka eget bröd – bra även för plånboken

Att baka sitt eget bröd är både gott, billigt och du har full koll på innehållet. Det behöver inte heller vara så svårt som vissa föreställer sig. Testa något av våra recept på bröd, eller om du vill, köp brödet och gör en matig macka utifrån något av våra recept. 

 

Livsmedelsverket 2018, Fullkorn – Råd http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fullkorn_rad