Det finns all anledning att äta fisk!

Anledningarna till att du ska äta fisk är många. D-vitamin, omega 3 och jod är bara några. Variera sorterna och välj miljömärkt.
Publicerad 18 april 2018

Fisk innehåller livsviktiga näringsämnen - ju mer variation desto bättre!

Ät gärna fisk 2-3 gånger i veckan! Variera sorterna så får du en bra fördelning av de olika näringsämnena.

D-vitamin, jod och selen får du i dig naturligt om du äter fisk ofta. Omega 3-fetter finns i feta fiskar som sill, makrill och lax, och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom är omega 3 bra för utvecklingen av hjärnans funktioner.

D-vitamin finns i hög halt i fiskar med alla fetthalter. Sill, röding och pinklax för att nämna några.

Du kan välja fisk med gott samvete

Väljer du fisk som fiskats eller odlats på ett hållbart sätt så gör du ett klimatsmart val.

Håll koll på miljömärkningar som MSC (internationell miljömärkning för vildfångade fisk- och skaldjursprodukter) och KRAV (svensk miljöcertifiering som omfattar både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter). Dessa vägleder dig till bra val.

På Världsnaturfondens hemsida finns en ständigt uppdaterad fiskguide som ger rött, gult eller grönt ljus för olika matfiskar.

Snabba, goda mellanmål och fiskrätter

Perfekt innan eller efter träningen, på jobbet eller på helgfrukosten!

  • Knäcke med makrill i tomatsås
  • Avrunnen tonfisk i vatten blandad med naturell kvarg och mosat kokt ägg. Till bakpotatis, sallad eller smörgås.
  • Räksmörgås på grovt bröd med kokt ägg och cream cheese