Det hälsosamma fettet

Vi behöver en del fett för att kroppen ska fungera. Ett hälsosamt ätmönster är alltså inte fritt från fett. Men det stämmer att vissa typer av fetter är bättre för din hälsa än andra.
Publicerad 11 juni 2020

Många har en uppfattning om att man måste äta fett för att kroppen ska kunna göra av med fett. Detta är inkorrekt. Viktminskning uppstår när du äter mindre än du gör av med (och det mesta av de kilon du går ner kommer från dina fettdepåer). Så om du tycker att du inte får de resultat du önskar på vågen så har det inte att göra med att du ätit för lite fett. 

 

Varför behöver vi äta fett?

Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. Fetterna förser oss också med livsnödvändiga, så kallade essentiella, fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret. Läs mer om fett här. 

Relaterad artikel: Fett - det goda, det onda och det nyttiga

 

3 snabba fakta

  1. Mättat fett finns i större utsträckning i rött kött, feta mejeriprodukter som t ex smör och ost och i vissa oljor såsom kokosolja. De bidrar inte med så mycket näringsmässiga fördelar och de kan öka risken för hjärtsjukdomar. 
  2. Omättade fetter finns i större utsträckning i växtriket (såsom t ex avokado), fisk & skaldjur, frön, nötter och oljor såsom olivolja och rapsolja. De bidrar med viktiga näringsämnen och ger många hälsofördelar.
  3. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna skulle de flesta behöva minska på det mättade fettet och öka på det omättade fettet. 


Att göra


Ersätt mättat fett med omättat fett vid två måltider under veckan. Nedan är några förslag.
(Tips: Registrera i förväg så att du kan bestämma hur mycket du vill äta.)

Mättat Omättat
Smör Avokado
Fläskkött/Nötkött Fet fisk (lax, sill, tonfisk)
Brödkrutonger Pumpafrön
Chips Nötter (mandel, valnötter, cashewnötter)
Kokosolja Oliv- eller rapsolja