Höstens härliga rätter med rotfrukter

Höstens godaste frukter växer under jorden. De är smakrika, färgglada och sprängfyllda med vitaminer, mineraler och kostfiber. Att de också är billiga och klimatsmarta gör ju bara saken ännu bättre!
Publicerad 28 augusti 2017

Njut av rotfrukter i alla dess former. Låt dig inspireras av några i mängden. Vilka blir dina nya favoriter?

Potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot, persiljerot, rödbeta, svartrot, jordärtskocka, pepparrot, rädisa...

Soppa. Koka skalade bitar av rotfrukter och lök mjuka i en kastrull med vatten så det täcker. Smaksätt med buljong. Mixa slätt och smaka ev av med en skvätt matlagningsgrädde. Servera med klippta färska örter och knäckemacka med skinka, keso och groddar.

Gratäng. Mjukkoka 1 kg skalade och skivade rotfrukter, t ex jordärtskocka, potatis och morot, samt 2 skivade schalottenlökar i 2 dl mjölk och 2 dl matlagningsgrädde, 1 tsk salt och lite svartpeppar. Häll över i form och gratinera med riven mager ost 10 min mitt i ugnen på 225 grader. Servera till söndagssteken eller som vegetarisk rätt med sallad.

Rårivet i sallad. Förstärk din vanliga sallad med lite extra vitaminer genom att grovriva till exempel rödbeta och morot. Toppa med rädisor och rostade frön.

Rostat. Skala och skär blandade rotfrukter i stavar. Fyll en hel plåt, gärna med bakplåtspapper. Ringla över en knapp matsked olivolja. Salta peppra och blanda. Rosta i nedre delen av ugnen i 200 grader i 25-30 min. Goda varma till köttfärsbiffar, ugnsbakad lax, eller kalla i en matig sallad.

Förresten visste du att bland andra sötpotatis och rödbeta kan användas i mjuka kakor och kan nästintill ersätta matfett? Inspirationen hittar du på nätet!