Hungrig? Planera dina måltider

Hantera hungern på ett smart sätt genom att planera dina måltider.
Publicerad 22 februari 2019

När du är hungrig, är du hungrig, eller? Ibland är hungern fysisk, din mage kurrar, din energi dippar och kanske får du huvudvärk. Du är verkligt hungrig. De här känslorna kommer oftast mellan tre och fyra timmar efter att du senast åt och känslan blir starkare om du inte äter något. Ett annat tecken på intern hunger är att det mesta känns lockande och du kan äta i princip vad som helst som finns i närheten.

Ibland är hungern istället lustfylld, den triggas av saker som platser, känslor, att du ser eller känner lukten av mat osv. Den skiljer sig från intern hunger genom att den ofta kommer hastigt, du vet precis vad du vill äta och känslorna kommer även om du kanske har ätit alldeles nyligen. Du kanske precis åt lunch, men någon har tagit med sig hembakade kakor till enhetsmötet på jobbet. Kakorna ser plötsligt oemotståndligt goda ut! Det är lustfylld hunger.

Det är kanske inte alltid helt lätt att veta vilken typ av hunger det är som talar med dig. För att inte allt för lätt agera på den lustfyllda hungern men ändå hålla den verkliga hungern på en rimlig nivå finns det några saker att tänka på.

Planera dina måltider (och mellanmål)

Det finns fördelar med att planera att äta regelbundet under dagen. Dina verkliga hungerkänslor håller sig mer stabila och det är mindre sannolikt att du agerar på den lustfyllda hungern eftersom du vet att det inte är en planerad måltid. (Om du inte heller är helt van att uppmärksamma signalerna på den lustfyllda hungern, kan ett matschema hjälpa dig att slippa gissa när det är lämpligt att äta). Att planera in måltider med tre till fyra timmars mellanrum gör generellt att du undviker större hungerdippar som kan leda till att du äter något som du inte planerat för. Du minskar också risken att triggas av frestelser: om det inte är din planerade tid för lunch till exempel, är det lättare att gå förbi lockande erbjudanden i affären.

Tips för matplaneringen

Här är några tips som kan hjälpa dig att hålla hungern under kontroll.

  • Packa med dig Pointsvänlig mat och NollPointsmat när du ska iväg, som färsk frukt eller kokta ägg. Då kan du stilla den verkliga hungern mellan måltiderna med bra val.
  • Var uppmärksam på dina verkliga hungersignaler när du sedan följer din matplanering. De kan ändras när din kropp vänjer sig vid en viss rytm eller när du skapar nya rutiner. Att äta med tre till fyra timmars mellanrum är bara ett förslag – ändra det utifrån dina egna behov.
  • Kom ihåg, det är inte nödvändigt att undvika all lustfylld hunger. Att det dyker upp kalas eller spontana firanden på jobbet, är en del av livet. När du planerar dina måltider är det lättare att passa in sådana extra tillfällen i ditt liv, hålla dig till planen och njuta av dem!