Kryddorna som gör julen godare

Visst doftar och smakar julens kryddor helt gudomligt! Njut av dem till mer än glögg och lussekatter. De är ju helt Points-fria!
Publicerad 27 november 2017 | Uppdaterad 7 december 2022

Kanel

Vad vore pepparkakorna, glöggen och risgrynsgröten utan kanelens ljuvliga - och juliga - doft och smak? I många andra kulturer används kanel främst i matlagningen. Kanelstång till exempel sätter fin smak om den får puttra med i en lammgryta. Men även köttbullarna blir extra goda av en halv tesked mald kanel i färssmeten.

Kardemumma

Även kardemumma finns bland pepparkakornas och glöggens bästa vänner. Vill du få julkänsla men ändå undvika alltför mycket Points-slukande glögg så lägg en tesked kardemumma i kaffefiltret. Sprider både magisk doft och ger helt underbar smak på kaffet! Vill du förresten ha tips på en helt sockerfri glögg? Ta en titt här!

Kryddnejlika

Apelsiner med nejlikor är ett riktigt mysigt julpyssel tillsammans med barn och barnbarn. Förutom att sprida doft så ger kryddnejlika god smak på sillinläggningar och är vackra som dekoration på julskinkan. Låt ett par hela nejlikor koka med i spadet när du kokar en hel kyckling nästa gång, gärna tillsammans med kanelstång!

Ingefära

I pepparkaksdegen och andra söta bakverk används ingefäran mald. Den färska varianten är dock att föredra i matlagningen. Ingefära är något av en universalkrydda när man väl börjar prova sig fram. Utsökt i smoothie och färskpressad juice. Lägg bitar av färsk ingefära i tekannan eller riv den över varm och kall mat!

Saffran

Saffran är väl ändå juvelen bland julens kryddor! Självklart ska du njuta av en lussekatt eller två under helgerna. Men den guldgula kryddan har sin plats även i många maträtter! Prova en knivsudd saffran i en hemkokt tomatsås och låt bitar av kycklingfilé sjuda med en god stund. Servera med risotto och njut en ljuvlig uppesittarmiddag dan före dan före dan…