Njut av långkok

Till vardags ska middagen ofta gå snabbt. Men när tiden finns är det klokt att låta både matlagningen och måltiden få ta tid.
Publicerad 19 november 2018

Till vardags vill många att matlagningen ska gå snabbt. Det finns inte tid för att varken laga eller äta någon längre stund mellan kvällsaktiviteter och läxläsning. I genomsnitt lägger vi svenskar 36 minuter på vardagsmiddagen*. Till helgen har vi kanske lite mer tid att lägga, passa då på att göra långkok och njut av fördelarna!

 

Mat som tillagats utan brådska, på låga temperaturer och under längre tid smakar så mycket godare än mat som stressats klar på höga temperaturer och kort tid. Att dessutom ta sig tid att njuta av maten är klokt för vår hälsas skull. Det tar nämligen lite tid för hjärnan att förstå att mat är på ingång och det tar tid innan signalerna för mättnad når hjärnan. Det finns alltså risk att vi hinner få i oss mer mat än nödvändigt och blir proppmätta eftersom signalerna inte har hunnit fram. Det är därmed både gott och hälsosamt att låta matlagning och ätandet att ta tid när möjligheten finns.

 

Mört och smakrikt

 

Kött som tillagas länge på låg temperatur blir mört och saftigt. Det är inte så konstigt att pulled pork blivit så populärt på senare tid. Boef borgignon är en riktig klassiker som har hängt med länge. Långkok behöver inte vara svårt, snarare tvärt om. Det är tiden som gör smakerna!

 

Inte bara kött

 

Långkok behöver inte bara innebära kött. De flesta lite mustigare grytor blir godare om de får tid på sig, särskilt tomatbaserade såser. En bönchili blir riktigt god om den får puttra en stund. Det går även utmärkt att byta ut köttet i många grytor mot till exempel rotsaker eller svamp. Testa till exempel att göra en klassisk boef borgignon med rödbetor istället för kött. En klassisk ärtsoppa behöver också koka en stund för att bli riktigt god, en vegetarisk variant utan fläsk är minst lika god.

 

Passa på att göra storkok

 

När du ändå är igång är långkoken utmärkt att göra i större satser och frysa in eller spara till matlådor senare i vecken. En mustig köttgryta blir bara godare efter några dagar i kylen när smakerna fått gotta ihop sig desto mer. Dessutom är det enkelt att göra mycket när maten sköter sig själv på spisen eller i ugnen.

 

*Food & Friends Matrapport 2018