Perfekta maränger

Följ vår steg-för-steg beskrivning av hur man gör perfekta maränger. Nu kan du imponera på släkt och vänner!
Publicerad 28 november 2017

Maränger ska vara frasiga på utsidan och sega på insidan. Maränger är sötsaker med låg fetthalt som är enkla att göra när du väl har lärt dig principen. 

Maränger
Ingredienser

2 äggvitor
2 tsk pressad citron
50 g strösocker
50 g florsocker


Tips för perfekta maränger

Maräng är en frasig, snövit godsak av äggvita och socker, och det kan verka komplicerat för en oerfaren kock. Eftersom de är så ömtåliga finns ett par småsaker att tänka på.

Du måste alltid ha helt ren utrustning. Undvik plast eftersom det har en tendens att bibehålla fett. Kopparkärl är det traditionella valet, eftersom det sägs att de ger vispad äggvita bättre stabilitet och volym, men glas, porslin eller rostfritt stål fungerar också bra.

Använd rumstempererade äggvitor och hellre äldre ägg än helt färska – de är enklare att vispa. Du kan förvara äggvitor i kylen i upp till tre veckor. Se till att det inte finns några spår av gulan.

Vispa till ett hårt, toppigt skum – vitan ska kunna stå rakt upp på vispen – men vispa inte för mycket eftersom smeten kan falla ihop. Ett tecken på övervispning är en klumpig, fluffig konsistens runt skålens kanter. Med elvisp går det förmodligen snabbare, men börja långsamt och öka hastigheten när vitan börjar skumma. Vispa in strösockret lite i taget. I vårt recept används hälften strö- och hälften florsocker, som ger en lättare konsistens, men du kan använda bara strösocker om du vill det (tillsätt på samma sätt som med florsockret).

Maräng bakas i ugnen på låg temperatur så att den torkar långsamt och får en stabil konsistens – ju lägre temperatur desto frasigare maränger (vår metod ger ett lite segare innehåll). Du kan låta marängerna svalna över natten i avstängd ugn. De håller sig upp till en vecka i en lufttät behållare.

Steg 1: 
Ställ ugnen på 100ºC. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Häll äggvitorna i en stor, ren skål (ej plast).
Steg 2: 
Vispa äggvitorna med pressad citron, tills du får en fast, toppig smet.
Steg 3: 
Vispa ner strösockret 1 msk i taget, tills smeten är stel och glansig, tillsätt därefter florsockret.
Steg 4: 
Gör 4 stora maränger och baka i 1–1¼ timme, tills de har en fast utsida. Se nedan när det gäller tips på toppings ...

Tips på toppings 

Grekisk yoghurt

Vispa ner 1 rågad tsk lemon curd i 150g grekisk yoghurt, fördela på de 4 jumbomarängerna. Toppa med 1 liten, hackad mango och kärnorna från 2 passionsfrukter.

Tillsätt 1 tsk rosenvatten i 150g grekisk yoghurt och fördela på 8 maränger. Toppa med kärnorna från ½ granatäpple och 15 g hackade pistagenötter.

Mascarpone

Blanda ihop 100 g mascarpone och 75 g kvarg. Tillsätt innehållet från 1 vaniljstång, fördela över en tårtbotten av maräng. Toppa med 200 g pocherade plommon.

Blanda ihop 100 g mascarpone och 75 g kvarg. Tillsätt 25 g hackad ingefära och fördela på 4 jumbomaränger. Toppa med 200 g pocherad rabarber med 1 msk socker.

Creme fraiche

Fördela 200 g creme fraiche på 8 maränger. Toppa var och en med en kvist röda vinbär eller 3 hallon.

Fördela 200 g creme fraiche över en tårtbotten av maräng. Toppa med 200 g björnbär och 2 tsk siktat florsocker, dekorera med färsk mynta.

Chokladgrädde

Vispa 0,75dl grädde till mjuka toppar, rör ner 40 g smält mörk choklad och 2 tsk florsocker. När blandningen börjar hårdna, bred mellan minimaränger smaksatta med kaffe eller pepparmint.