Spenat - en mångsidig näringsbomb

Karl Alfred hade rätt! Du kommer att förvånas över hur många näringsämnen och hur mycket god smak denna bladgrönsak kan ge.
Publicerad 21 februari 2017

Spenaten har fått så mycket uppmärksamhet för att den är nyttig att det är lätt att glömma ett enkelt faktum: att den också är ljuvligt god. Med en fyllig smak som fungerar både rå och tillagad ökar spenat intensiteten hos sallader, sätter piff på soppor och berikar kök från hela världen, t.ex. det italienska, indiska, grekiska och kinesiska. Glöm barndomens fördomar och ta reda på hur dess nötiga, söta, nästan jordaktiga smak kan bidra med gott till nästan alla måltider.

Hälsovinster
Spenat är känt för sitt järninnehåll men innehåller även kalcium, magnesium och kalium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra. För att behålla så mycket av näringsämnena som möjligt, använd den rå i exempelvis sallad.

Att välja och förvara
Även om den paketerade sorten kan vara till nytta när man har bråttom, smakar spenaten bäst färsk i knippen. Bladen bör vara spröda och mörkgröna utan fläckar och gulnader. Löst paketerad i plastpåse klarar sig spenaten i 2-3 dagar i kylskåp. Tvätta den noggrant innan du använder den eftersom den sandiga jorden den växter i kan fastna mellan bladen och i den vita stjälken.

Matlagning med spenat

Babyspenat passar bra till sallader medan vanlig spenat passar bättre till lagade rätter. Kombinera gärna spenat med frukt för oväntade resultat. Prova att göra en babyspenatsallad genom att blanda knaprig prosciutto, pancetta eller bacon, strimlat fast päron, rostad pekan- eller valnöt och bitar av mjuk getost eller feta. Rör om tillsammans med en vinägrett och servera med rostat grovt bröd.
Gör ett enkelt asiatiskt tillbehör genom att blanda spenat som just börjat slokna med sesamolja, sesamfrön, en nypa krossad torkad chili, hackad färsk vitlök och ingefära, och en skvätt ostronsås. Serveras varm eller vid rumstemperatur.
Fyll champinjoner med en läcker spenatblandning genom att, till ett dussin champinjonhattar, ångkoka 5 dl hårdpackad babyspenat med 1 krossad vitlöksklyfta. Finhacka och tillsätt 2 msk mandlar eller pinjenötter, 1 dl (50 g) färska brödsmulor, 1 msk hackad färsk oregano eller timjan och salt och peppar. Sätt in i ugnen i 10 minuter vid 200°.
För lite extra näringsämnen och ökad smak, använd babyspenat istället för salladsblad på smörgåsen.
För en underbart annorlunda spenatsallad, blanda babyspenatblad med avokado, pistagemandlar och hyvlad parmesan. Du kan även lägga till kalamataoliver eller soltorkade tomater (inte i olja) för lite extra smak.
Lägger du till 2,5 dl hackad färsk spenat till receptet på din favoritsoppa ger det en fyllig smak och en trevlig kontrast i konsistensen.
Ångkoka spenat tills den precis börjar slakna och kyl den sedan. Hacka den och tillsätt den till ditt favoritrecept på omelett eller frittata.
Lite mer vågat är att rulla en tillplattad kycklingbröstfilé med spenat, ricotta och lite riven parmesan. Krydda med en nypa muskot och salt och peppar. Rulla hårt, täck med en remsa prosciutto och fäst sedan med en tandpetare. Stänk på olja och bryn dem i en stekpanna. Lägg dem i en ugn som förvärmts till 200° i 15 minuter eller tills de är färdiga. Utsökt!
Använd lättyoghurt kryddad med vitlök, lök och en nypa muskot istället för grädde för en lättvariant på gräddspenat.
Ge färg åt middagsbordet med ”grönt ris”: koka din favoritsort vitt eller brunt ris och tillsätt sedan skivad schalottenlök, persilja och koriander (0,5 dl av vardera per 2,5 dl ris). Rör om ordentligt och bland sedan i 5 dl färsk babyspenat tills den slaknar något. Krydda rikligt med salt och peppar och tillsätt 1 msk margarin och låt det smälta igenom.
För en lättvariant av den klassiska italienska rätten ”kyckling florentine”, grilla 4 kycklingbröst. Fräs 7,5 dl spenat tills den slaknar något i en teflonpanna och hacka den. Värm 1 msk olivolja med 1 hackad vitlöksklyfta och 1 tsk var av oregano, persilja och timjan. Blanda i 1 msk mjöl, 2,5 dl kycklingbuljong och hackad spenat. Låt sjuda tills det tjocknar. Häll såsen över kycklingbrösten och ställ in allt i ugnen i 10 minuter vid 180°.