Sushi - en given favorit

Denna magiska rätt från asien är en av våra medlemmars mest registrerade restaurangrätter. Men vet du att det faktiskt inte är så svårt att göra egen sushi? Vi ger dig en liten sushiguide, recept på sushi och hur du väljer Pointsvänlig sushi.
Publicerad 14 april 2020

Om vi hade frågat våra medlemmar vad det bästa med sushi är, tror vi att svaren hade varit många. Det är lågt i Points, nyttigt, lätt att ta med sig och variationen är oändlig. Men det bästa av allt kanske ändå är att det är hur gott som helst!

Sushiguide

Det finns många olika sorters sushi och det kan vara svårt att veta vad det egentligen innehåller. Så här kommer en liten guide över det vanligaste sushiutbudet. 

Nigiri - Klassisk sushi där animalisk eller vegetarisk skiva läggs på en kudde av sushiris, ofta med en klick wasabi mellan. 

Futomaki - En så kallad sushirulle där ett noriark (torkat sjögräs) omsluter sushin och dess innehåll. Noriark är för övrigt väldigt nyttigt!

Uramaki - Omvänd sushirulle där riset omger innehållet. Serveras ofta med topping, som såser, örter eller kryddor.

Gunkan - Likt en futomaki men med riskudden i botten och resten av ingredienserna på toppen. Supergott!

Sashimi - Färsk fisk som ofta serveras med färska grönsaker, såser och andra tillbehör. Himmelskt gott!

Inari - Friterad och fermenterad tofukorg fylld med sushiris. Serveras ibland med topping, exempelvis Goma.

Soja - Doppa sushin i sojan för en förhöjd smak. Du kan även röra ner en klick wasabi för kraftfullare smak.

Goma - Japansk sjögrässallad baserad på en ätlig alg. Mild smak och mycket näringsrik på vitaminer och mineraler.

Wasabi - Stark, japansk pepparrot som används i de flesta sushibitarna, förutom i de sötare sorterna.

Gari - Tunt skivad och inlagd ingefära som äts mellan sushibitarna för att neutralisera smaklökarna. Nyttigt och fräscht!

Ett hälsosamt val?

En fråga som många ställer sig är om de olika sushibitarna är lika nyttiga? För att svara på den frågan bör vi börja med att säga att det skiljer sig mycket mellan olika restaurangers sushi. Storleken på bitarna kan variera mycket och likaså fyllningen. Vissa kockar använder majonnäs i fyllningen till makirullar, och en del ringlar över sås över nigirin. Det är heller inte ovanligt att man använder ingredienser som är friterade. Så välj vilken sort och hur många bitar sushi med omsorg och fråga på restaurangen om de exempelvis kan ta bort såsen eller välja den färska fisken istället för den friterade. Fråga gärna om storleken innan du väljer antal bitar. Ett tips kan även vara att välja sashimi med ris som tillbehör, på så vis kan du välja en större mängd fisk och en något mindre mängd ris. Välj då gärna till goma och gari som tillbehör - nyttigt och gott! Eller så gör du egen sushi, då har du bäst koll på ditt Pointsvärde.

Gör din egen sushi

Att göra egen sushi kan kännas avskräckande för många men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Du behöver bara ha lite extra tid över. Och det är en rolig aktivitet att göra med familj och vänner. Och det bästa av allt! Du får bestämma innehåll och topping helt själv. Det kan tänkas att sushiskivan kommer blir den nya kräftskivan, eller vad tror du? Inspireras och laga våra härliga sushirecept. Itadakimasu!