Svalkande vattenmelon

Vattenmelon är både hälsosamt och kan användas till mycket. Såhär använder du den bäst!
Publicerad 2 maj 2017 | Uppdaterad 10 juni 2022

Vattenmelon för ofta tankarna till lata sommardagar eftersom det är just på sommaren den brukar finnas billigt i affärerna. Den går dock nästan alltid att köpa året runt och är ett utmärkt och hälsosamt snacks.

🍉 Hälsofördelar

Vattenmelon innehåller gott om vitaminer som C-vitamin och lykopen. Dessutom innehåller den nästan inga kalorier. Eftersom den består till 92 %  av vatten ger den dessutom mättnad. Du som vill äta hälsosamt kan därför med gott samvete frossa i vattenmelon.

🍉 Så väljer du

Det finns många olika sorters vattenmelon. De flesta har ett mörkrosa till rött fruktkött men det finns även sorter med gult fruktkött. Den är runt till avlång i formen och väger oftast mellan 2 och 20 kg.

För att få tag på den bästa vattenmelonen bör du välja symmetriska frukter utan sprickor eller fläckar. Skalet bör vara fast och matt och kommer vara gult där melonen legat på marken. Gulare fläck betyder mognare melon, så välj bort de med vita fläckar och välj en med stor gul fläck istället.

Melonen bör kännas tung, om du lyfter upp den och den känns lättare än du förväntat dig finns risken att den torkat ut. Om du köper färdigskurna vattenmeloner bör fruktköttet se tätt och fast ut.

🍉 Förvaring

Vattenmeloner växer i varmt klimat så de går bra att förvara 7-10 dagar i rumstemperatur. Efter att du skurit i melonen bör den dock plastas och läggas i kylskåpet. Melon bör inte frysas då blir de mjöliga och mosiga.

Innan du skär melonen bör du skölja utsidan på den då det kan finnas mycket smuts på skalet som annars blandas med din uppskurna melon. Dela den först i fjärdedelar och dela sedan varje del u klyftor. Dela i kuber för att enklare få bort kärnorna eller skär längs med kärnlinjen. Idag är många vattenmeloner man köper helt kärnfria vilket underlättar.

🍉 Vad kan du göra med vattenmeloner

Förutom det självklara som att äta den färsk finns det mycket gott att göra med vattenmelon.

Gör en läskande granita eller testa klassikern melonsallad med feta. Det är också perfekt att fräscha upp den vanliga salladen med. Grillad vattenmelon kanske låter konstigt, men det fungerar utmärkt och blir riktigt gott, testa nästa gång du grillar. En garanterat uppskattad efterrätt på grillkvällen!