Vego för hälsans skull?

Är det verkligen så positivt för hälsans skull som det påstås och får jag i mig allt jag behöver?
Publicerad 11 oktober 2019

Att vara vegetarian eller äta vegetarisk då och då gör gott för dig och din miljön, och inte så svårt som många tror. Men är det verkligen så positivt för hälsans skull som det påstås och får jag i mig allt jag behöver? Du kan va lugn så länge du har vissa bakgrundskunskaper om vart näringen finns, här förklarar vi vad du behöver ha koll på. 

Vad många är oroliga för vid en vegetarisk kost är att intaget av protein blir för lågt. Men det är oftast inte ett problem. Vegetabiliska livsmedel innehåller alla rikligt med protein. Andra livsmedel som är viktiga att ha koll på för att du ska få i dig tillräckligt med näring vid en vegetarisk kost listar vi nedan:

  • Baljväxter
  • Fullkornsprodukter
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Frukt
  • Rapsolja
  • Berikade magra mejerier (laktovegetariskt) eller berikade vegetabiliska produkter

Om du äter av dessa livsmedel får du i dig de flesta vitaminer och mineraler som du behöver. Det finns dock några saker du behöver tänka lite extra på om du utesluter vissa livsmedel från djurriket. Vitamin B12 finns endast i animaliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg, så om du utesluter det behöver du ta tillskott av just denna vitamin. Det är även bra att tänka på att järn och zink i vegetarisk mat är svårare för kroppen att ta upp jämfört med järn och zink från kött och fisk. Därför är det viktigt att välja livsmedel som innehåller mycket av dessa mineraler. Järn får du från baljväxter, frön, torkad frukt och gröna bladgrönsaker och zink får du bland annat från nötter, frön, baljväxter. Ett tips är att äta C-vitamin till måltiden, då tas järnet upp bättre i kroppen. En annan vitamin som du kan få för lite av är D-vitamin som bildas när solens strålar når huden, för oss i norr står solen dock för lågt under vinterhalvåret för att det ska kunna ske. Så om du inte äter berikade livsmedel och fisk så kan tillskott av D-vitamin behövas.

Om du tänker på ovanstående så ska du inte behöva oroa dig för att du inte ska få i dig näringen du behöver, och som du säkert redan vet, ät varierat och balanserat så kommer din kropp att må bra. Så vad sägs, blomkålsbiffar med ljummen sötpotatissallad till middag?