6 sätt att minska stillasittandet

Stå upp för din hälsa genom att resa dig upp.
Publicerad 11 september 2019

Sannolikheten är stor att du sitter ner när du läser detta. Åtminstone om man ska tro statistiken. Studier visar att vi sitter i genomsnitt upp mot 10 timmar per dag. Och om du tror att det omöjligt kan stämma in på dig så ta en snabb verklighetskoll. Hur tar du dig till jobbet? Vad arbetar du med? Var befinner du dig när du äter? Tillbringar du tid i soffan? Var befinner du dig när du scrollar upp och ner i flödet i din mobil? Hur mycket TV-tid har du? Listan kan göras lång då du sitter ner. 

Så varför ska jag bli medveten om hur mycket jag sitter? När du sitter långa stunder ökar hälsoriskerna på lång sikt, och detta även om du tränar regelbundet. Att sitta under långa stunder utan att resa sig upp innebär att man har ett stillasittande beteende. Det kan kopplas till större midjemått, högt blodsocker, typ 2 diabetes och höga blodfetter.

De goda nyheterna är att det finns en enkel lösning. Du kan enkelt bryta långa sammanhängande stunder då du sitter ner genom att då och då ställa dig upp och gärna genom att röra på dig om du har möjlighet. 

Nyckeln till mer rörelse

Du har säkert många möjligheter under dagen då du kan bryta långa perioder av stillasittande. Allt handlar om att skapa en ny vana och det gör man genom att bli uppmärksam på vissa mönster och sedan göra något annorlunda. Här kommer några förslag:

  1. Om du är på kontoret, sätt ett alarm på din telefon åtminstone en gång i timmen för att ta en paus i sittandet. Res dig upp eller till och med gå ett snabbt varv på kontoret.
  2. Om du är hemma och tittar på TV kan du resa dig upp under reklampausen och göra några stretchövningar eller gå till en annan del av huset och tillbaka.
  3. Om du jobbar på ett kontor kan du överväga att gå till en kollega istället för att skicka ett mail. Eller stå upp och jobba om du har höjbart skrivbord.
  4. Om du pratar i telefon, ta en promenad samtidigt som du pratar. Om det inte är möjligt, stå upp istället för att sitta ner.
  5. Om du sitter länge i bilen, stanna med jämna mellanrum och ta en kort paus då du går ut ur bilen.
  6. Oavsett scenario så är en kort promenad utomhus alltid ett bra alternativ om möjligheten finns.

Genom att skapa din egna triggers kommer du att bli påmind om att resa dig upp när du har suttit länge. I exemplen ovan är triggern t ex telefonens alarm, när reklamen kör igång på TV:n eller när du ska ringa ett samtal (eller när telefonen ringer).

Tänk på att du måste inte träna hårt för att göra skillnad. Studier visar att all rörelse ger resultat. Det finns också bevis för att de som sitter mindre under en dag också är mer benägna att vara fysiskt aktiva i sin vardag. Det betyder med andra ord att de är mer benägna att avsätta tid för träning. Oavsett vad så påverkar du din egen hälsa bara genom att resa dig upp några minuter då och då..