Hitta nya aktiviteter du gillar

Upptäck de aktiviteter som passar dig bäst.
Publicerad 17 april 2019

Du är mer benägen att motionera när du gör något som du gillar, eller hur? Sport och träning funkar för en del av oss, medan det för andra passar bäst att bara gå ut och ta en promenad eller cykeltur. Men om du ännu inte hittat något som motiverar dig till att röra på dig är det dags att prova något nytt för att hitta det som passar just dig. Så här gör du.

 

Leta efter ”wow”-känslan

För att komma fram till något du skulle gilla kan du börja med att fundera över sådant du tänkt att du skulle prova tidigare eller som du just nu tycker verkar intressant och kul. Eller så gjorde du kanske någon aktivitet under en viss tidsperiod i ditt liv som du gillade och som du kanske skulle kunna återuppta – kanske åka inlines eller simma. Ta en stund och föreställ dig vilka aktiviteter du skulle vilja göra om ingenting stod i din väg. Eller om det finns något som du tänkt att ”wow, det där hade varit riktigt kul att göra”. Dansa swing, boxas, pilates, hiking, Zumba… det finns oändliga möjligheter.

 

När du efterhand smalnar ner din lista kanske du börjar tänka att det bara är en viss typ av person som gör yoga, eller som klättrar, spelar volleyboll eller styrketränar och att du inte skulle passa in där. Öppna upp ditt sinne! Du kommer att upptäcka att det finns en mångfald i nästan alla aktiviteter. Och att det finns nybörjarklasser för sådana som precis som du vill prova.

 

Bekämpa rädsla med fakta

Har du kommit fram till någon aktivitet? Bra, för nästa steg är att övervinna de hinder som vi alla möter när vi provar något nytt. Det inkluderar nervositet för hur det kommer att gå och för att inte veta vilka rörelser man ska göra, eller hur utrustningen ska användas eller att man inte känner igen de termer som sägs. Du kanske känner dig orolig för hur de andra ska bemöta dig och om de kommer att välkomna dig. Oavsett vilka hinder som står i din väg så är nyckeln att sänka barriären genom att ta reda på fakta i förväg.

 

Börja att söka på internet för att ta reda på var du kan prova aktiviteten och hur det går till. Det finns kanske en nybörjarklass som ska köra igång inom kort i närheten av där du bor? Kom ihåg att du inte måste anmäla dig och delta direkt – det funkar fint att gå dit och höra om du kan få titta på en stund.

 

Medan du är där får du kanske möjlighet att ställa frågor till ledaren eller instruktören eller några av deltagarna. De kan då tala om vilken ev utrustning du behöver, vad du ska ha på dig och andra tips som kanske inte är självklara när man är ny. Allt du kan ta reda på i förväg kan minska nervositeten innan du ska prova.

 

Sätt ett datum

Nästa steg är att bestämma vilken dag du ska prova. Överväg att fråga en vän att följa med dig eftersom det är svårare att backa ur om man bestämt med någon. Och om du känner dig nervös är det skönt att ha någon att dela upplevelsen med.

 

Om du i slutändan gillar det du har provat bestäm då en ny dag och tid för att göra det igen. Och om du inte gillar det är det också ok. Repetera tillvägagångsättet ovan för någon annan aktivitet tills du hittar något som passar dig.