10 sätt att skapa en bra träningsrutin

Det brukar inte vara svårt att hitta ursäkter till att träna. Så minimerar du ursäkterna och skapar en bra och hållbar träningsrutin
Publicerad 24 juli 2018

Är det inte märkligt att varje gång du bestämd dig för att träna så kommer något i vägen? Du måste hjälpa barnen med läxorna, det släpptes precis ett avsnitt av din favoritserie, och huset måste ju dammsugas. Om det låter som dig, är det kanske dags att styra upp dina träningsrutiner.


1. Få in träning som passar i ditt schema

 

Planera träningen så att det passar in i din vardag. Har du ont om tid på kvällarna kanske morgonträning eller lunchträning passar bättre i ditt liv. Välj träning som enkelt kan läggas där det passar under dagen. Även att gå med barnen till skolan och en snabb promenad under lunchrasten är bättre än ingenting.

 

2. Gör en veckoplanering

 

För att se till att det finns tid för träningen, gör en veckoplanering där du också skriver in din planerade träning. Försök att få in åtminstone 20 minuter varje dag, även om det bara blir en snabb promenad rund kvarteret.

 

3. Ge dig själv en belöning

 

Köp hem blommor varje vecka som belöning för att du utförde dina träningspass, eller gör något snällt för dig själv som du mår bra av – du kan t.ex. att ta dig tid för ett avslappande bad. Du kan också se till att göra träningen i sig till en belöning genom att göra det till en kul aktivitet, som att leka med dina barn eller umgås med en vän under en promenad.

 

4. Få med andra omkring dig

 

Se till att familj och vänner vet när och var du planerar att träna. På så sätt minskar risken att du blir indragen i andra aktiviteter precis då. Behöver du någon som vaktar barnen medan du tränar, se till att boka in det på förhand.

 

5. Förutse motivationsdippar

 

Alla drabbas av brist på motivation då och då, men förbered dig på det så vet du vad du ska göra när dippen dyker upp. När det känns jobbigt att gå till träningspasset du planerat att köra, se till att få med dig en vän träningen så är det svårare att låta bli att gå dit.

 

6. Undvik dina personliga fällor

 

Det finns sådant som kan distrahera även den mest inbitna motionären: ditt favoritprogram på TV, en kväll ute med vännerna eller en stressig dag på jobbet. Uppmärksamma dessa fällor och se till att planera runt dem.

 

7. Köp bekväma träningskläder

 

Unna dig lite bekväma och snygga träningskläder, det gör mycket för både motivationen och känslan när du tränar. Ett tips är att leta efter kvalitetskläder på rea och passa på då.

 

8. Ha en särskild plats för dina träningssaker

 

När du har bråttom är det sista du vill att vända upp och ner på lägenheten efter dina träningsstrumpor. Ha alla dina träningskläder samlade i en särskild låda för att snabbt hitta allt när du behöver det.

 

9. Ställ träningsväskan vid ytterdörren

 

Ställ alltid din träningsväska vid ytterdörren. Detta har två syften: du vet alltid var den är, och du blir påmind om att gå och träna. Står väskan färdigpackad är tröskeln för att komma iväg och träna lägre.

 

10. Tvätta direkt

 

När du kommer hem från träningspasset, lägg dina smutsiga träningskläder direkt i tvättmaskinen. Att rota efter smutsiga träningskläder i tvättkorgen när du ska träna ökar risken markant att du inte tar dig iväg.