Ljusare tider i motionsspåret

Bara tanken på att dagarna blir längre och att ljuset är på väg tillbaka kan få oss på gott humör. Surfa på den vågen! Du får dessutom optimal utdelning när du tränar utomhus i dagsljus.
Publicerad 10 mars 2017

Dagsljuset har en påtaglig effekt på oss. Kroppens biologiska klocka gör att vi blir piggare, tänker bättre och inte somnar till så lätt.

Nu är dessutom hög tid att fylla på förrådet av D-vitamin som många får brist på under vintern. Det kan leda till bland annat benskörhet, och då är motionen A och O.

Tillhör du de 5% som lider av årstidsbunden depression eller vårtrötthet så är det ännu viktigare att komma ut i dagsljuset varje dag. En timmes utevistelse rekommenderas för att lindra besvären. Satsa på morgon och förmiddag om du kan. Då påverkas melatoninbalansen i kroppen, vilket underlättar insomnandet på kvällen.

Träning utomhus i dagsljus är en totalupplevelse!

Passa på att praktisera mindfulness samtidigt. Och börja redan vid ombytet:

  • Klä dig rätt, lager på lager och vindskydd ytterst. Knyt skorna och börja stretcha lite mjukt. Visst känns det bra att vara på gång!
  • Värm upp en stund innan så du undviker skador.
  • Dags att ge dig av - ut i friska luften! Försök att behålla den medvetna närvaron.
  • Ta några djupa andetag, känn dofterna, se dig omkring i naturen. Vilken vacker utsikt! Upplev frihetskänslan, känn hur blodets syresätts och pulsen ökar.
  • Avsluta träningen med nedvarvning. Känn skillnaden nu mot före passet. Stanna kvar ute några minuter, ta några djupa andetag till och beröm dig själv. Bra jobbat!