Vardagsmotion svenskarnas bästa träningsform

Även om trafiken till gymkedjorna ökar markant efter jul och nyår så är det vardagsmotionen som är den i särklass mest populära träningsformen bland svenskarna.
Publicerad 28 december 2018

Även om trafiken till gymkedjorna ökar markant efter jul och nyår så är det vardagsmotionen – att promenera med hunden, ta trapporna istället för hissen, kratta löv eller skotta snö – som är den i särklass mest populära träningsformen bland svenskarna. Det visar en sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna®.

Undersökningen visar att nära 6 av 10 svenskar (59 %) helst ägnar sig år vardagsmotion när de ska träna. Det är den överlägset mest populära träningsformen i alla åldersgrupper, men det är särskilt de äldre som uppger detta. I gruppen 56-79 år svarade hela 69 procent att de främst föredrar vardagsmotion. Motsvarande siffra i grupperna 35-55 år och 15-34 år är 60 respektive 47 procent.

- Vardagsmotionen är oumbärlig för den som behöver bli mer fysiskt aktiv men som inte ”har tid” – eller lust – att träna. Att sluta leta efter den mest bekväma lösningen och istället göra små, små ansträngningar i vardagen gör väldigt stor skillnad för en person som vanligtvis lever ett stillasittande liv, säger Karin Nileskog på ViktVäktarna.

Den näst mest populära träningsformen är styrketräning (26 %), tätt följt av löpning (24 %). Båda dessa träningsformer är särskilt populära bland unga. I åldern 15-34 år svarade 43 procent att de föredrar styrketräning, 37 procent svarade att de föredrar löpning.

Från undersökningen:

Vilken träningsform ägnar du dig åt, helst? (flerval ok)

Vardagsmotion

(promenera hunden, ta trapporna, kratta/skotta snö etc) 59%

Styrketräning 26%

Löpning/Joggning 24%

Cykling 20%

Gruppträning på gym 17%

Träna hemma 17%

Stavgång/Powerwalking 11%

Lagsport 8%

Simning 8%

Träna med personlig tränare/coach 1%

Friidrott 0%

Annat 17%