Så skapar du en vana som blir bestående

Veckans strategi
Publicerad 9 februari 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Har du ibland tvingat dig själv att göra något du ogillar, om och om igen, eftersom det sägs vara “bra” för dig? Vetenskapen visar att det finns ett bättre sätt.

Låt oss gräva lite djupare…

Tänk på den här tekniken som ett hjul. Det börjar med en signal (lunchtid), vilken påminner dig om ditt hälsosamma beteende (för-regga middagen), vilket leder till en positiv effekt (du känner att du har kontroll och är glad över att ha en sak mindre på din att-göra-lista). Sedan upprepas det hela nästa dag vid lunchtid och rullar runt, dag efter dag.

Om ditt beteende har en omedelbar positiv effekt kan du se det som en bonus. Den typen av handlingar är ännu mer förstärkande vilket betyder att vi är mer benägna att vilja göra dem igen. Och ju oftare vi upprepar ett enkelt beteende på samma tid baserat på samma signal, desto mer sannolikt kommer det att bli en vana.

Det finns så många olika sätt att nå dina mål - du behöver inte tvinga på dig något du inte gillar. Ogillar du bönor? Fruktar du gymmet? Plocka bort dem från din lista. Testa dig fram och fokusera på sådant du gillar att äta och gillar att göra. Och om det låter “för lätt” är det precis det som är meningen. Vanor - likt viktresan i övrigt - behöver inte vara komplicerat.

Läs mer om månadens tema som handlar om att hålla det så enkelt som möjligt under viktresan.