Gör viktresan till din egen

Att skapa nya rutiner kan vara klurigt. Du ska i största möjliga mån kunna äta den maten du tycker om och du ska kunna röra på dig på ett sätt som du tycker är roligt, då har du som allra störst chans att lyckas. Vi ger dig 5 tips!
Publicerad 24 oktober 2022

Att skapa nya vanor kan vara klurigt, vi har alla med oss en ryggsäck av erfarenheter och upplevelser som kanske ibland kan begränsa oss. Då är det viktigt att ha i åtanke att du gör en förändring i din livsstil nu för att kunna hålla den livet ut. Försök hitta de tillfällen du kan göra små förändringar som sedan kan bli en hälsosam vana.

Det är lätt att jämföra sig med andra, både hur de äter och tränar men också vilka förändringar de gjort. Det är vanligt att vilja förändra allt på en gång. Följden blir ibland då att det blir en för stor utmaning med allt nytt så det blir svårt att hålla fast vid alla förändringar även fast du vet att de är bra för dig.

Det är viktigt att återkomma till tanken att DU gör denna förändring för DIG. Du ska i största möjliga mån kunna äta den maten du tycker om och du ska kunna röra på dig på ett sätt som du tycker är roligt. Då har du som allra störst chans att lyckas med din hälsoresa på sikt.

Så, hur gör du din viktresa till din egen? Vi ger dig 5 tips:

1. Hitta dina utmaningar

Vet du med dig att du passerar bageriet där det luktar gott av nybakade bullar varje dag på vägen hem och blir lockad att gå in? Blir du alltid sugen på något att äta på kvällen när du sätter dig vid TV:n? Vet du med dig att du äter väldigt snabbt? Försök att anpassa dig efter detta, förbered dig och hitta en annan väg (bokstavligt talat på vårt förstnämnda exempel). Se till att ha Pointsvänliga alternativ hemma och ställ dem långt fram i kylskåpet så de blir lättare att välja. Fundera på vilka små förändringar du kan göra i vardagen så att du kan tänka om och göra ett annat val.

2. 15 minuter är bättre än inget

Ibland kan vi ha föreställningar om att träning ska vara minst en timme, du ska bli ordentligt svettig och helst känna träningsvärk dagen efter för att den ska “räknas”. För den som inte tränat så mycket tidigare kan detta vara en enorm utmaning. Har du tid att promenera 20 minuter på lunchen? Gör det! Allt är bättre än inget och du kommer garanterat komma tillbaka piggare och med mer energi för resten av dagen. Hur kan du avsätta 20 minuters rörelse i vardagen? En promenad på lunchen, hoppa av bussen några hållplatser innan eller en cykeltur med barnen?

3. Fokusera på ditt varför

Vi pratar mycket om vikten av att ha ett mål att hålla fast vid och plocka fram då och då när det känns motigt. Om du inte redan har funderat ut ditt varför, gör det! Skriv det på en post-it och fäst på badrumsspegeln eller dela det i din profil eller i ett inlägg på vår Community för att inspirera och peppa fler att dela med sig. Vilket är ditt varför?

4. Var snäll mot dig själv

Du kommer känna dig opepp vissa dagar, du kommer bli förkyld och inte orka träna och du kommer stöta på platåer i din viktnedgång och det är okej. Ingen kan vara på topp hela tiden och då är det viktigt att du påminner dig om ditt varför och behandlar dig själv som din bästa vän. Var inte hård mot dig själv utan reflektera över varför det blev som det blev denna gången och gå sedan vidare. Imorgon är en ny dag och du är på god väg att skapa hälsosamma rutiner som fungerar för dig, oavsett dåliga dagar. Fundera på hur du ska tala till dig själv de dagar som saker inte riktigt blev som du tänkt.

5. Gör en strategi för hur du vill fördela dina Points

Vill du äta samma mat som familjen på kvällen? Gör en plan för hur du kan äta mer NollPointsmat till lunch och frukost. Ska du på fest i helgen? Hitta ett Pointsvänligt recept att laga till lunch. Genom att fördela dina Points, både på vardag och helg, gör du vårt program till ditt eget och övergången mellan dina nuvarande rutiner och dina nya rutiner behöver inte bli så komplicerad. Och kom ihåg att äta mat som du gillar, mat ska vara glädje och ge dig energi. Tänk bort alla förbud och hitta ett sätt att förhålla dig till mat som fungerar i längden.

Vi hjälper dig att skapa hälsosamma rutiner som fungerar och vi hoppas att våra tips har hjälpt dig i rätt riktning. Nu kör vi!