6 Myter om viktminskning

Det cirkulerar många myter och lösryckta halvsanningar rörande vikt och viktminskning. Här går vi igenom några vanliga missuppfattningar och reder ut hur det egentligen ligger till.
Publicerad 27 juni 2016
  • Man bör undvika fett/kolhydrater för att gå ned i vikt

Falskt. Man bör inte undvika ett visst näringsämne utan tvärt om äta så varierat som möjligt. Kapar man ett energigivande näringsämne ur sin kost går man givetvis ned i vikt. Det samma gäller för alla de tre näringsämnena fett, kolhydrater och protein. Resultatet blir dock att man ersätter energiförlusten genom att äta för mycket av de två andra, vilket kan vara förenat med en rad hälsorisker. För att minska i vikt behöver man helt enkelt äta lite mindre av alla de energigivande näringsämnena.

  • Mat som äts sent på kvällen är mer fettbildande

Falskt. Det händer inget speciellt med ämnesomsättningen på kvällen. Det är summan av allt som äts under dagen som avgör om man går upp eller ned i vikt. Att äta en sen middag är alltså inga problem. Däremot bör man undvika småätande under kvällen eftersom man med största sannolikhet redan fått i sig vad man behöver för dagen. Av hälsoskäl bör man också undvika att äta på natten när kroppstemperaturen och ämnesomsättningen är som lägst. Kroppen är helt enkelt inte beredd på att ta hand om mat då.

  • Livsmedel som chili, äppelcidervinäger och kaffe ökar förbränningen

I vissa fall. Starka kryddor och koffein ökar faktiskt förbränningen en aning, men effekten är liten och räcker inte för att påverka vikten märkbart. Äppelcidervinäger må vara en användbar produkt, men det finns inga vetenskapliga belägg för att den skulle påverka förbränningen. Däremot kan den, som all vinäger, bromsa nedbrytningen av kolhydrater och därför ge en jämnare blodsockerhöjning och ett lägre insulinpåslag.

  • Svårigheter att gå ned i vikt beror på låg ämnesomsättning

Sällsynt. Personer med sköldkörtelsjukdomar kan ha en låg ämnesomsättning på grund av sin sjukdom. Därutöver är det ytterst få som lider av låg ämnesomsättning. Den kan variera en aning på grund av genetiska faktorer och muskelmassa, men det är inga stora skillnader. Och faktum är att förbränningstakten ökar när man lever med övervikt.

  • Man bör äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen

Falskt. Varje gång man äter ökar ämnesomsättningen. Men mängden energi som förbrukas står i proportion till mängden energi man äter. Därför spelar det ingen roll om man äter tre eller fem måltider. Vissa tycker dock att det är lättare att hålla hungern i schack med fler mål utspridda över dagen. Andra föredrar att kunna äta mer vid de tre huvudmålen. Det viktigaste är att hitta en hälsosam kosthållning som känns bra och passar in i vardagen. Ibland hör man argumentet att kroppen går in i svältläge och drar ned på ämnesomsättningen om man äter för lite. Om man verkligen svälter kan kroppen dra ned på ämnesomsättningen en aning, men man går givetvis fortfarande ned i vikt. Och detta är tack och lov inget vi i Sverige behöver oroa oss för.

  • Det är huvudmålen som är avgörande för viktminskningen

Både ja och nej. Givetvis spelar huvudmålen en stor roll eftersom de bidrar med mest energi. Det är dock småätandet mellan målen som ställer till med problem för många. Särskilt för oss svenskar som är ett fikande och godisätande folk. Att få bukt med småätandet brukar vara det överlägset svåraste eftersom det för många är ett känslostyrt ätande som inte är drivet av hunger.