Skifta fokus till vad du vinner på att säga nej

Publicerad 8 augusti 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Att säga “nej” till sådant som inte går i linje med våra mål kan kännas jobbigt (oavsett om det är att tacka nej till en bit tårta, ett extra avsnitt av en TV-serie, eller en utekväll). Nästa gång du artigt tackar nej (eller vill tacka nej), skifta ditt fokus till det du faktiskt säger “ja” till.

Låt oss gräva lite djupare…

Det är sällan roligt att säga “nej” till något. Och om du kommer på dig själv med att fokusera på vad du missar är du inte ensam. Många av oss tenderar att uppehålla oss vid vad vi ger upp eller går miste om, vilket kan göra att vi känner oss begränsade. FOMO (fear of missing out), dvs rädslan för vad man missar är påtaglig.

Men det är även JOMO (joy of missing out), dvs glädjen i att missa. Genom att skifta ditt fokus från sådant du inte kommer att få uppleva (andra portionen flottig pizza, ytterligare ett avsnitt av en TV-serie, eller tid med vänner) till allt du kommer att få (en intakt budget, åtta timmars sömn, mer tid att röra på dig, hälsosammare vanor, etc) kan du bekämpa dessa ohjälpsamma tankar och göra plats för ännu fler “Ja”-stunder.

Detta skifte handlar inte om att försköna att säga “nej”. Det handlar om att lägga märke till vad du får i gengäld och hur du utvecklar nya vanor och gör de bättre valen för dig. Det är något att uppmärksamma och fira!

Läs mer om månadens tema som handlar om att uppmärksamma dig själv.