Mindset - träna din mentala inställning

Mindset. Ett nyckelord när det gäller viktminskning. Lyckas bättre med att gå ner i vikt, och hålla vikten, genom att jobba med din mentala inställning.
Publicerad 5 februari 2018 | Uppdaterad 14 mars 2023

Begreppet mindset kan beskrivas som mental inställning. Invanda attityder och antaganden som vi automatiskt plockar fram när vi ställs inför utmaningar.

Om dessa attityder är negativa och vi automatiskt utgår från misslyckande så är det sannolikt att resultatet blir så också.

Det positiva här är att dessa invanda attityder hos oss går att förändra så att du automatiskt plockar fram positiva tankar istället.

Du kan förändra ditt mindset, eller din mentala inställning, till det bättre. Precis som du kan träna din fysiska styrka och kondition!

Många som gått ner i vikt vittnar om att det verkligt svåra är att hålla vikten. De som klarar att hålla vikten förklarar det ofta med att de lyckats ändra sitt mindset. Det är ingen quickfix. Men det går!

 

Så kan du jobba med ditt mindset

 

  • Fokusera på det positiva, vad du är bra på, istället för tvärtom. Ge dig själv beröm! Och tänk tillbaka på de gånger du har lyckats (för det har du).
  • Sluta älta och se upp för att se dig själv som ett offer. Det är bara du som kan förändra dig.
  • Var observant på negativa tankar. Testa om du kan ersätta dem med positiva. Till exempel: “Jag har aldrig klarat det här innan, det kommer inte gå den här gången heller” kan istället låta “Många före mig har klarat det här och jag vet att jag har allt som krävs nu”.
  • Öva upp din uthållighet. Föreställ dig en seglare som justerar rodret pyttelite. Det märks ju inte ens. Inte då. Men vänta några timmar så får du se att det lilla har betydelse för att segelbåten når hamn.
  • Kom ihåg att det är träning det handlar om. Mental träning. Precis som med fysisk träning räcker det inte med ett pass. Ditt mindset behöver också regelbunden motion!