Mat

Pimpa tallriken

Med små förändringar kan dina favoriträtter bli som nya. Våga testa nya varianter på smaksättningar, tillbehör och toppings.

FÄRSKA KRYDDOR
Först och främst, färska kryddor! Det finns knappt något som slår några blad färsk basilika eller oregano i pastan eller på pizzan, mynta i salladen eller koriander till tacon. Testa också en härlig gremolata på dill eller persilja till exempelvis grillad torsk.

GRANATÄPPLE
Denna härliga frukt med dess små knapriga kärnor är perfekta i en somrig sallad eller till frukostyoghurten. Syra och krisp på samma gång!

NÖTTER OCH FRÖN
Rosta alltid nötter och frön i en torr panna för att få fram så mycket smak som möjligt. Toppa pizzan med pinjenötter, salladen med grovhackade hasselnötter eller mandel, byt ut de klassiska pinjenötterna i peston till t ex solrosfrön eller sesamfrön, toppa en kall avokadosoppa eller gazpacho med pumpakärnor.

TESTA OCKSÅ VÅR SMARRIGA VALNÖTSPESTO
Lägg 1½ dl valnötter, 1 pressad vitlöksklyfta och 50 g riven parmesan i en matberedare. Kör till en grov massa. Riv ner citronskal och häll i 1 msk rapsolja.
Mixa ihop och smaka av med citronsaft, salt och peppar, späd ev med lite vatten. Den är underbar att ha i pastan, att klicka på en grillad kött- eller fiskbit
eller som tillbehör på ostbrickan. 1 msk har 3 SmartPoints.

ZA’ATAR
Za’atar är en kryddblandning från mellanöstern. Den går att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker, men du kan enkelt göra den själv. Som med nästan alla kryddmixer finns det vissa regionala skillnader, men här är en klassisk variant: 2 msk torr timjan, 2 msk torr oregano, 2 msk rostade sesamfrön, 1 tsk salt och 3 msk sumak. Strö på ljumna sallader, piffa till ugnsrostade grönsaker eller blanda med lite olja till en marinad.

RUBS
Använd rubs istället för marinader till grillat i sommar och spara SmartPoints utan att göra avkall på smaken. Testa dig fram med dina favoritkryddor eller prova denna smarriga kombo: Lägg 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver, 1 tsk spiskummin, ½ tsk svartpeppar, ½ tsk torkad fänkål, ½ tsk salt, ½ tsk rörsocker och 1 vitlöksklyfta i en mortel och mortla samman. Gnid sedan in köttet med blandningen och grilla.

KRUTONGER
Krutonger är ett superbra sätt att ta tillvara på halvgammalt bröd. Skär upp i småbitar och rosta med dina favoritkryddor och lite olja i ugnen. Perfekt på sallad eller soppa. Det kan också vara bra att ha färdiga krutonger i skafferiet.

OLJA
Det finns hur mycket smarriga oljor som helst i våra matbutiker och det krävs ofta bara några droppar för att förändra en maträtt. Testa t ex timjanolja i en svampsoppa, tryffelolja till din pasta, sesamolja i woken eller bara en riktigt god citronolja på sallad tillsammans med en nypa flingsalt.