Pimpa tallriken
FÄRSKA KRYDDOR
Först och främst, färska kryddor! Det finns knappt något som slår några blad färsk basilika eller oregano i pastan eller på pizzan, mynta i salladen eller koriander till tacon. Testa också en härlig gremolata på dill eller persilja till exempelvis grillad torsk.
GRANATÄPPLE
Denna härliga frukt med dess små knapriga kärnor är perfekta i en somrig sallad eller till frukostyoghurten. Syra och krisp på samma gång!
NÖTTER OCH FRÖN
Rosta alltid nötter och frön i en torr panna för att få fram så mycket smak som möjligt. Toppa pizzan med pinjenötter, salladen med grovhackade hasselnötter eller mandel, byt ut de klassiska pinjenötterna i peston till t ex solrosfrön eller sesamfrön, toppa en kall avokadosoppa eller gazpacho med pumpakärnor.
TESTA OCKSÅ VÅR SMARRIGA VALNÖTSPESTO
Lägg 1½ dl valnötter, 1 pressad vitlöksklyfta och 50 g riven parmesan i en matberedare. Kör till en grov massa. Riv ner citronskal och häll i 1 msk rapsolja.
Mixa ihop och smaka av med citronsaft, salt och peppar, späd ev med lite vatten. Den är underbar att ha i pastan, att klicka på en grillad kött- eller fiskbit
eller som tillbehör på ostbrickan. 1 msk har 3 SmartPoints.
ZA’ATAR
Za’atar är en kryddblandning från mellanöstern. Den går att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker, men du kan enkelt göra den själv. Som med nästan alla kryddmixer finns det vissa regionala skillnader, men här är en klassisk variant: 2 msk torr timjan, 2 msk torr oregano, 2 msk rostade sesamfrön, 1 tsk salt och 3 msk sumak. Strö på ljumna sallader, piffa till ugnsrostade grönsaker eller blanda med lite olja till en marinad.
RUBS
Använd rubs istället för marinader till grillat i sommar och spara SmartPoints utan att göra avkall på smaken. Testa dig fram med dina favoritkryddor eller prova denna smarriga kombo: Lägg 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver, 1 tsk spiskummin, ½ tsk svartpeppar, ½ tsk torkad fänkål, ½ tsk salt, ½ tsk rörsocker och 1 vitlöksklyfta i en mortel och mortla samman. Gnid sedan in köttet med blandningen och grilla.
KRUTONGER
Krutonger är ett superbra sätt att ta tillvara på halvgammalt bröd. Skär upp i småbitar och rosta med dina favoritkryddor och lite olja i ugnen. Perfekt på sallad eller soppa. Det kan också vara bra att ha färdiga krutonger i skafferiet.
OLJA
Det finns hur mycket smarriga oljor som helst i våra matbutiker och det krävs ofta bara några droppar för att förändra en maträtt. Testa t ex timjanolja i en svampsoppa, tryffelolja till din pasta, sesamolja i woken eller bara en riktigt god citronolja på sallad tillsammans med en nypa flingsalt.