Säsong för rotfrukter

Lång säsong för den som vill äta råvaran när den är som bäst.

Rotfruktens naturliga säsong är höst och vinter. Tur är väl det för då har den som vill vara klimatsmart inte så många andra alternativ. Deras goda smak och fina kvalitet har tack vare finkrogarnas fokus på svenska smaker har satt rotfrukter på matkartan igen. Potatis, morot, svartrot, majrova, kålrot, jordärtskocka är några av alla de rotfrukter som finns i den svenska floran. Och som finns i säsong höst och vinter med god kvalitet till ett rimligt pris. Det är en av anledningarna till dess flitiga förekomst i svensk husmanskost. Tänk bara fläsklägg och rotmos, strömming och potatismos eller skånsk kalops med lök och morot. Rotfrukter, eller rotgrönsaker som de också kallas, har fått ett otroligt uppsving i samband med det allt ökande intresset för närodlat och svenska råvaror. Många kockar serverar dessa jordens frukter på kreativa sätt i sina restauranger och grönsaker som svartrot eller majrova finns på många gourmetrestauranger.

Generellt så innehåller rotfrukter mycket kostfibrer som håller i gång magen men var och en är de också nyttiga. Morötter är rika på A vitaminer tack vare sitt karoten. Potatis, kålrötter och rotpersilja innehåller vitamin C som bland annat hjälper immunförsvaret. Gott om järn finns i jordärtskockor och svartrötter.

Rotfrukter är utmärkta ingredienser i gratänger, soppor och grytor. De går att koka, stekta eller ugnsbaka. Oavsett tillagning smakar de gott och ger en bra mättnad. De passar både som tillbehör och en hel maträtt. Ska man blanda olika rotfrukter är det bra att tänka på att de har olika tillagningstid. Detta kan man lösa genom att ge dem dela dem i bitar eller att lägga i det med kortast tillagningstid sist.

Den som är lite nybörjare på rotfrukter kan prova sig fram. Utgå ifrån de rotgrönsaker vars smak du känner till och vet att du gillar och bygg på med andra rotfrukter. Sedan är det bara att experimentera. Kanske känns det lite extra bra att veta att maten på tallriken inte har transporterats runt hela jorden eller mognat i en lastbil utan att den har fått växa och skördas i sin naturliga cykel.