Mat
Den billiga supermaten
Många av våra mest hälsosamma livsmedel är också bland de billigaste. Kål, rotfrukter, bönor, linser, gryn och många kryddor tillhör alla den kategorin. Här tipsar vi om hur man lagar riktigt god mat med hälsosamma budgetfavoriter.

Kål​

Kål är bland det nyttigaste man kan äta. Dessutom är det kalorisnålt, billigt och fantastiskt gott om man tillagar det rätt. De flesta kålsorter är en utmärkt källa till kalium, kalcium, K- och C-vitamin, folat och fibrer. Trots det låga energiinnehållet mättar det bra. Till på köpet innehåller många kålsorter ämnen med en starkt cancerhämmande effekt.
Många gör felet att de alltid kokar kål. Det kan förvisso vara gott ibland, men prova gärna andra tillagningsmetoder. Ugnsrostade grönkålschips med olivolja är en favorit som är färdigt på tio minuter. Grönkål kan också blandas ned i soppor grytor, gratänger, sallader och smoothies. Helstekt blomkål i ugnen är ett utmärkt tillbehör till kött eller fisk. Blomkålsris som rivs på rivjärnets grövsta sida och kokas i tio sekunder kan användas istället för vanligt ris. Stekt eller ugnsbakad broccoli är en annan höjdare som passar som tillbehör till det mesta.


Baljväxter

Bönor, linser och kikärtor gör gott för både dig och plånboken. De innehåller stora mängder fibrer, vitaminer, mineraler, långsamma kolhydrater och vegetabiliskt protein. Baljväxter är betydligt billigare än kött och perfekt för att blanda ut alla typer av köttfärsrätter, grytor, pastasåser och lasagner med. Man kan förstås också ersätta köttet helt och hållet. Eller prova en matig lunchsallad med bönor, kikärtor eller linser, avokado, rödlök, spenat, tomat, fetaost, färska örter, citron och olivolja. Eller gör en mer exotisk variant med mango, majs, avokado, tomat, koriander, chili, vitlök, olja och citron och servera till grillat kött eller fisk.

Gryn

Det har hänt mycket på grynhyllan de senaste åren. De relativt nya produkterna matvete, mathavre och korngryn är bra alternativ till pasta, ris och potatis. Dessa fullkornsprodukter bidrar med mer näring per kalori och mättar bättre på grund av ett högre fiberinnehåll.
Även helt bovete kan användas som ett alternativ till ris, pasta och potatis. Det är glutenfritt, lättsmält för magen och rikt på mineraler och fibrer.
Havregryn är ett näringsrikt litet gryn som framför allt används för att koka gröt på. De kan med fördel också användas i brödbak, den hemmagjorda müslin, smoothien eller som panering. Både havre och korn innehåller en stor mängd betaglukaner, vilket är vattenlösliga fibrer som har en kolesterolsänkande effekt.

Kryddor

Starka kryddor som chili, svartpeppar och senap innehåller ämnen som kan öka ämnesomsättningen betydande i ett par timmar efter en måltid. Var inte rädd för att använda starka kryddor i maten. Chili förhöjer smaken på det mesta. Prova att hacka ned en i tomatsåsen, köttfärssåsen, grytan, omeletten eller till och med i chokladkakan.
Vitlök innehåller nyttiga svavelföreningar som bland annat motverkar högt blodtryck, förbättrar kolesterolvärdena och har cancerskyddande effekter. Tillsätt en näve vitlöksklyftor så fort du ugnsbakar något. När vitlök upphettas får den en helt annan karaktär och smaken blir mjuk och rund.
Ingefära har förmåga att dämpa aptit och sötsug samtidigt som förbränningen ökar något. Prova gärna en kopp te med riven ingefära när sötsuget slår till.

Frön

De flesta frön har en bra näringssammansättning med mycket protein, mineraler, nyttiga fetter och vattenlösliga fibrer som håller magen i form. Linfrön, chiafrön, psylliumfrön, pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön kan användas i müslin, bröddegen, gröten, salladen, smoothien eller på laxen. Eller ät dem precis som de är. För ett hälsosamt snack kan man till exempel rosta pumpafrön i ugnen med en nypa salt.

Äter man av dessa livsmedel dagligen kan man räkna med positiva hälsoeffekter ganska snabbt. Inte bara runt midjan utan även i form av förbättrat kolesterolvärde, insulinkänslighet och allmänt välmående.