Amanda, -37 kg

"Jag vill visa att det är möjligt trots svåra motgångar!"
Publicerad 8 april 2019

Amanda, -37 kg

Amandas framgångshistoria är något av en genre för sig. En “som om inte det vore nog-skräckrysare”. Men, med ett hoppfullt och fint “fortsättning följer”.

Amanda tränade dagligen dans som ungdom och hade en vältränad kropp. Efter en tids jojobantning med femkilos-intervaller under den unga vuxentiden, som övergick i allt längre avstånd till ursprungsvikten, valde hon så småningom att gå med i ViktVäktarna®. Detta var våren 2015 med +15 kilo.

Men 28-åriga Amandas berättelse har knappt börjat. Det är först här som berg- och dalbanan tar fart på allvar.

- Jag fick veta att jag hade flera cystor på äggstockarna och blev diagnostiserad med Polycystiskt ovariesyndrom, eller PCOS* som det också kallas. Det är en vanlig sjukdom, men få som talar om den. Det skrämde såklart livet på mig, och särskilt då man kan få problem att bli gravid. ViktVäktarna blev mitt självklara val för att försöka få tillbaka min hälsa.

Hormonbehandling, viktuppgång och hjärtproblem

De första 10 kilona trillade av i rask takt. Amanda och hennes sambo försökte få barn, men beslöt sig efter en tid för att ta hjälp av hormoner.

- Tyvärr tålde jag inte hormonerna och gick upp 15 kilo av dem. Jag fick till slut en variant som fungerade. Vid ett tillfälle, när jag egentligen undersöktes för eventuell ägglossning, såg de att jag var gravid!

Graviditeten är ett kusligt kapitel för sig. Det skulle visa sig att Amanda lider av ett tillstånd där hjärtat plötsligt lägger av. Det yttrade sig när hon vid upprepade tillfällen svimmade liggandes. Hon fick en hjärtmonitor inopererad som spelade in om hjärtat slutade slå eller kom i orytm, för att man skulle ha koll på hur ofta detta skedde.

- Den här tiden var jag väldigt splittrad. Jag var otroligt glad som äntligen var gravid men mådde samtidigt riktigt dåligt av kräkningar, men inte minst av att jag var inlagd en vecka på hjärtintensiven. Dessutom prövades relationen då jag inte var på topp och därför blev lättretlig.

Amanda, nu och då
Amanda nu
Amanda nu
Amanda då
Amanda då

Nya tag med ViktVäktarna

Dottern Bella föddes i november 2017. Då hade Amanda 37 kilos övervikt.

- Jag kände att det var dags att ta tag i vikten igen, men att det skulle få ta lite mer tid den här gången. Bella var en månad när jag skrev in mig på ViktVäktarna på nytt.

Coach Eva i Lomma fungerade som ett stort stöd för Amanda under den här resan.

- Hon är en helt fantastisk coach! Hon ser alltid till att lyfta en positivt. Exempelvis hade hon koll på när jag sprang mitt första lopp. Det berömde hon under ett möte. När Bella bara var två månader och jag var missnöjd över att ha gått upp något hekto, påminde hon mig om vilken resa jag redan gjort, att Bella var så liten och att det måste jag med njuta av.

Fler motgångar väntade runt knuten

När Bella var 6 månader fick Amanda två hjärtstopp hemma i sängen. Lyckligtvis var sambon hemma och kunde ringa ambulans.

- Den här gången fick jag en pacemaker inopererad. Det var en ofattbar och tumultartad tid. Jag mådde verkligen inte bra.

Som om inte detta vore nog drabbades Amanda bara en månad senare av infektion i ena njuren med påföljande blodförgiftning. Sedan dess lever hon med nedsatt funktion i njuren och kronisk smärta.

Separationen blev ett faktum

Till slut blev alltsammans för mycket även för Bellas pappa. De klarade inte att hålla ihop sin relation utan separerade vid den här tidpunkten.

- Det är såklart det sista man vill när man har barn ihop. Men för vår del var detta det bästa.

Trots alla motgångar och utmaningar är det en positiv ton i Amandas röst. För henne har viktminskning fått en ny innebörd. Nu gör hon detta för sin egen hälsas skull. Inte för att se bra ut i omgivningens ögon.

- Det är faktiskt lättare att hålla vikten om du inser att det är för din skull! Genom min resa vill jag visa att det faktiskt är möjligt att ändra sin livsstil och bli friskare - trots PCOS, pacemaker och njursmärta. Och även om jag har ont så kan jag hantera det på ett bättre sätt eftersom jag väger mindre och det inte trycker på.

Amanda gör den här resan av egen kraft, men omgivningens stöd kan inte nog understrykas enligt henne själv.

- Min familj är otroligt stöttande. Hade de inte funnits hade det aldrig gått. Min mamma skrev in sig själv på ViktVäktarna för att stötta mig. Vi gör det till en tävling och har roligt samtidigt!

Amanda har inget emot att stå som förebild eller skräckexempel för andra i samhället.

- Min uppmaning till andra är att tänka efter innan man når till den punkten som jag gjorde. Att välja en sund livsstil redan från början. Och nu när jag lever ensam med min dotter vill jag göra allt jag kan för att vara en förebild. Visa att jag kan bli klar med min lärarutbildning till exempel.

Favoritrecepten kommer från ViktVäktarna

Amanda lagar mycket mat till sig och Bella. Bananpannkakor har blivit storfavoriten där hemma och de funkar i alla lägen - såväl frukost som lunch och middag.

*PCOS innebär cystor på äggstockarna och en onormal hormonproduktion (för höga nivåer av manliga könshormoner). Det leder till flera konsekvenser, bl a att äggstockarna inte fungerar normalt vilket kan orsaka mensrubbningar och infertilitet. Cirka 10% lider av PCOS. (Källa: 1177.se)