10 sätt att minska stress under tuffa perioder

När vi minskar vår känsla av stress kan vi ta bättre hand om både oss själva och våra nära.
Publicerad 26 mars 2020

Det är naturligt att känna stress när vår dagliga tillvaro inte ser ut som den brukar göra.

3 snabba fakta

  1. När fler saker än vanligt hamnar utanför vår kontroll är det bra att påminna oss själva om att fokusera på sådant som vi faktiskt har kontroll över.
  2. Genom att minska eller förebygga stress tar vi inte bara hand om oss själva, vi blir också bättre på att ta hand om andra.
  3. Att avsiktligt göra något för att hantera din stress kan hjälpa dig att utveckla nya rutiner, fokusera på det som är viktigt för dig och fortsätta öva på hälsosamma vanor för att hålla dig på rätt spår.

10 sätt att minska stress

Ibland kan stress leda till att vi agerar på ett sätt som stjälper oss, t ex att vi börjar äta sämre vilket successivt tar oss längre bort från våra mål. Genom att svara på stress på mer hjälpsamma sätt gör att vi kan hitta en känsla av balans och hålla oss på rätt spår, vilket innebär att vi kan ta bättre hand om oss själva och andra.

Prova ett eller två av förslagen nedan för att minska stress den här veckan.

1. Andas in (och ut). Att vara närvarande här och nu kan göra underverk om du känner dig orolig och stressad. Prova våra mindsetövningar i ViktVäktarna®-appen. 

2. Ändra perspektiv. Skriv ner tre saker du är tacksam för - oavsett hur litet det än verkar. Allt du är tacksam för stärker dig.

3. Ta en digital paus. Vi matas med information från många olika håll hela tiden. Ge dig själv en “skärmfri” timme varje dag där du håller dig borta från telefon, dator och TV.

4. Rör på dig. Om du har möjlighet att ge dig ut för att motionera, gör det! Prova gärna våra träningspass från våra artiklar.  

5. Hjälp andra. Det är ett bra sätt att känna meningsfullhet. Ring en äldre släkting, hjälp en granne att handla eller interagera och stötta andra medlemmar på vårt Community i WW-appen. 

6. Få frisk luft. Det finns många fördelar, inklusive att det minskar stress. Om du inte har möjlighet att gå ut, öppna ett fönster och ställ dig där och njut.

7. Håll kontakten. Hör av dig till dina nära och kära. Om ni av olika anledningar inte har möjlighet att ses, prata på telefon eller ännu hellre via videosamtal så att ni ser varandra. Och kom ihåg att även vara med på våra livesända workshops för att hålla kontakten med din coach och  andra medlemmar. 

8. Skriv dagbok. Om det rör sig många tankar och känslor inom dig kan det vara till stor hjälp att skriva ner allt (på papper eller elektroniskt) för att bearbeta tankar och rensa huvudet.

9. Städa hemma. Var i nuet och ta dig an ett rum, eller en garderob i taget. Du kommer att känna dig både nöjd och tillfreds.

10. Schemalägg egentid. Att prioritera sig själv och ta hand om sig själv är viktigt. Även om omständigheterna kanske ser annorlunda ut just nu så se till att få en stund där du har tid för dig själv. Ta t ex en lång dusch medan resten av familjen gör något annat eller gå upp tidigare och läs en bok i lugn och ro medan övriga fortfarande sover.

Relaterad artikel: 6 tips för att hantera stress