9 tips för en nystart

Har du tappat motivationen? Då är det dags att vända blad för att ge dig själv en nystart. Sluta tänk på allt du borde göra och bara gör istället.
Publicerad 16 april 2020

Vi har alla haft dagar, veckor eller till och med månader då vi tappat motivationen eller på andra sätt halkat av banan (speciellt vanligt efter en lång semester). För att bli motiverad att komma tillbaka på rätt spår kan ett tydligt avstamp hjälpa dig. 

Relaterad artikel: Framgång med positiva tankar

3 snabba fakta

  1. Forskning visar att vi känner oss mer kapabla och entusiastiska att göra förändringar om vi har en ny och tydlig utgångspunkt att förhålla oss till. Det kan liknas med att vi har ett helt nytt oskrivet blad framför oss. Med andra ord känner vi oss mer taggade att komma tillbaka på rätt spår om vi ser det som en nystart!
  2. Att fokusera på vårt beteende och hur vi agerar hjälper oss att komma på rätt spår. Det är därför bättre att sätta mål och mäta våra framsteg baserat på vad vi gör varje dag (t ex hålla sig inom Pointsbudgeten) istället för att fokusera på resultat (t ex viktminskning).
  3. När vi gör en nystart flyttar vi vårt fokus bort från alla potentiella snedsteg till att istället se möjligheter att lära och få erfarenheter som kan ta oss framåt på vår resa. Det kallas ett dynamiskt mindset.

Att göra

Bestäm dig för vilken dag du ska göra en nystart och ta hjälp av strategierna nedan, en i taget. Nystartseffekten har visat sig vara till särskilt stor hjälp när den är knuten till en specifik dag - första dagen på månaden, första dagen på veckan, en födelsedag eller en ny säsong.

Städa ditt sinne.
Vad pågår i din hjärna? Skriv ner ohjälpsamma tankar och notera vad du kan göra för att ändra dem i en mer hjälpsam riktning. Det hjälper dig att bearbeta dem och gå vidare.

Städa ditt hem.
Att ta itu med sitt hem, eller enbart en garderob, kan ge dig ny energi. Att känna sig produktiv inom ett område i sitt liv kan öka produktiviteten även inom andra områden. Plus att det är så mycket trevligare att bo i ett hem som man röjt och fräschat upp.

Styr upp din omgivning.
För att underlätta hälsosamma rutiner kan du t ex placera en yogamatta bredvid TV:n eller skära upp frukt och grönsaker i bitar för att enkelt ha till hands som mellanmål.

Regga smartare.
För att få koll på hur din vecka kommer att se ut i Points kan du planera och regga dina måltider i appen i förväg. Eller sätt dagliga påminnelser i din telefon för att komma ihåg att fylla i appen.

Var kreativ med motionen.
Många gym har träningspass online så att du kan träna hemma. Möblera ett träningshörn i ditt hem eller kör passen utomhus om det är fint väder. Det finns även tips på hemmaträning på viktvaktarna.se

Gå tillbaka till grunderna.
Titta tillbaka på vad du gjorde när du påbörjade din viktresa. Vad hjälpte dig att komma igång då? Gör samma sak igen!

Fokusera på dina avsikter.
Reflektera över vad en nystart skulle betyda för dig och vad du vill åstadkomma under denna tid.

Ställ dig på vågen.
Men reflektera först över vilka icke viktrelaterade framgångar du haft den senaste veckan. När du sedan ställer dig på vågen är det lättare att komma ihåg att siffran bara är en del i det stora hela.

Håll kontakten med ViktVäktarna® community.
Att delta i våra livesända workshops är ett bra sätt att hålla kontakten med din coach och de andra medlemmarna. Och det är en bra rutin att hålla i. Även community i WW appen hjälper dig att hålla kontakten med andra medlemmar för att få stöd och pepp av varandra.