Anpassa dig till nya rutiner och håll dig kvar på banan mot ditt vikt- och hälsomål

Här tipsar vi om hur man kan få lite mer struktur när vardagen ser annorlunda ut än tidigare
Publicerad 19 mars 2020

Vi är i en tid där vi har fått anpassa oss till en ny vardag. Många har lärt sig att jobba hemma vid det här laget, men det kan fortsatt vara en utmaning att bibehålla sina hälsosamma vanor när vardagen nu ska fortsätta såhär. När våra rutiner störs och vår vardag inte är lika strukturerad kan det vara lite extra utmanande att upprätthålla de hälsosamma vanor vi skapat. Att förstå hur viktiga rutiner är för oss och ta hjälp av dem när vår vardag ser annorlunda ut kan hjälpa oss att hålla oss kvar på banan mot vårt vikt- och hälsomål.

3 snabba fakta

  1. Konsekventa rutiner skapar struktur och trygghet och hjälper oss att bibehålla hälsosamma vanor. Detta är särskilt viktigt när det uppstår situationer som vi inte kan påverka eller om vi har mycket tid som vi inte vet vad vi ska göra med.
  2. Vi är mer benägna att äta för mycket när vi faller ur våra vanliga rutiner.
  3. Att skapa rutiner hjälper oss att få balans mellan sådant som vi behöver göra (dagliga ansvarsområden), sådant vi gillar att göra och sådant vi behöver göra för att ta hand om oss själva - såsom att äta bättre, vara aktiva och sova tillräckligt.

 

3 tips för att få struktur i din vardag

 

1. Bestäm vad som är viktigt för dig.
Gör en lista över vad som verkligen betyder något för dig. Kanske är det att ta hand om de dagliga göromålen, se till att din familj är nöjd och glad, eller att behålla fokus på ditt mål och fortsätta äta bra, vara aktiv och ta hand om både kropp och själ. Se till att inkludera både sådant du behöver göra och sådant du vill göra.
 

2. Anpassa aktiviteter
Om ditt vanliga gympass är inställt kan du kanske ge dig ut på en promenad eller köra hemmaträning på samma tid? Om du brukar äta frukost med kollegorna kl 9, men nu jobbar hemifrån kan ni kanske boka in ett video-möte på samma tid som ni brukar ses? Eller varför inte börja göra saker som står på din ”att-göra-lista-när-tid-finns-över”?
 

3. Gör upp en plan
När du bestämt dig för vad du vill göra, gör ett schema. Börja redan inför imorgon. Sätt upp schemat på kylskåpet eller där det är lätt att se. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv medan du vänjer dig vid nya förutsättningar. Det kan ta lite tid att komma in i nya rutiner. Se även till att göra de anpassningar du behöver göra längs vägen.

 

Relaterade ariklar:

Laga dubbelt
6 tips för att hålla dig på banan när du jobbar hemma
Topp 5! Bästa övningarna hemma för hela kroppen