En god start på dagen

Studsar du upp ur sängen när klockan ringer på morgonen? Eller somnar du om gång på gång och bävar för att gå upp? Skillnaden i inställning spelar stor roll och hur man väljer att påbörja morgonen sätter tonen för hela resten av dagen.
Publicerad 4 april 2016 | Uppdaterad 16 augusti 2022

Sätt tonen

Morgonen bör inte handla om att komma ut genom dörren så fort som möjligt. Det känns alltid lika lockande att sträcka sig efter snooze-knappen när väckarklockan går igång. Men att somna om en halvtimme ger ingen kvalitetssömn och resulterar ofta i att man får rusa till jobbet utan frukost och med stresshormonerna redan på topp. Med en sådan start kan det vara tungt att vända dagen till något positivt. Låt inte dagen drabba dig utan ta istället kommando redan från början. Gå upp så fort klockan ringer och unna dig själv en mjukstart med god tid för frukost och andra morgonrutiner. En lyckad dag är ingenting som bara händer utan något man skapar själv. Det första steget är att inleda med rätt inställning. Ägna morgonen åt positiva tankar och börja inte genast älta dagens måsten. Även om det är en grå måndag finns det mycket att vara tacksam för. Uppskatta guldkornen du har i vardagen, vare sig det är din familj, ditt jobb, din hälsa eller helt enkelt att du har tak över huvudet.

Morgonvanor som underlättar

Det är dagsljuset som trycker ned kroppens melatoninproduktion och får oss att gå från vila till vaket tillstånd. Ljus och frisk luft är det bästa sättet att bli av med morgontröttheten. Avsätt 10 minuter före frukost och ta en uppfriskande promenad runt kvarteret.

Man kan frigöra mycket tid på morgonen genom att förbereda så mycket som möjligt kvällen innan. Lägg fram kläder, packa väskan, förbered lunchlådan och gå igenom morgondagens agenda i huvudet.

Frukosten

På morgonen sjunker både halten melatonin och mättnadshormon i kroppen. Detta höjer ämnesomsättningen och fungerar som kroppens inbyggda väckarklocka. Frukosten är på många sätt det viktigaste målet på hela dagen. En rejäl och näringsrik frukost lägger grunden för hela dagens kosthållning och banar väg för fortsatta bra matval under dagen. De som äter en hälsosam frukost har i regel ett jämnare blodsocker, bättre insulinkänslighet och känner mindre hunger och sötsug under hela dagen. Det har också visat sig att de har bättre koncentrationsförmåga och presterar bättre på jobbet. Satsa därför på en näringsrik start på dagen med havregrynsgröt, naturell yoghurt, ägg, fullkornsbröd, frukt och nötter. Framförallt ägg har visat sig kunna reducera hungern i flera timmar efter en måltid.

Träning

Ett träningspass på morgonen före jobbet är ett ypperligt sätt att starta dagen. Det rustar för dagens utmaningar och ger en endorfinkick som varar i flera timmar. Dessutom är det skönt att ha träningen avklarad tidigt. Det kan vara betydligt svårare att motivera sig efter en hel dag med stress och arbete. Risken är stor att träningen prioriteras bort. Med ett morgonpass startar man dessutom dagen i hälsans tecken och det blir lättare att hålla sig borta från onyttigheter. Orkar man kan man till och med träna före frukost. Då är kroppen mer benägen att använda kroppsfettet som bränsle eftersom glykogendepåerna är tömda och blodsockret och insulinnivåerna är låga. Det har visat sig kunna leda till en ökad total fettförbränning över hela dagen. Var dock försiktig med alltför intensiv träning på fastande mage, risken är att kroppen börjar förbränna muskler istället för fett.