5 bra anledningar att äta pasta!

Skräpmat, tomma kalorier och snabba blodsockersvängar. De senare årens trenddieter har gått hårt åt pastan. Men sanningen är att den italienska paradrätten inte är så värdelös som vi tidigare trott.
Publicerad 17 oktober 2017

Här är 5 anledningar till varför du faktiskt ska äta pasta!

 

1. Pasta är bensin för kropp och knopp

Pasta innehåller kolhydrater vilket är vår viktigaste källa till energi. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera.

2. Pasta är ett bra komplement

Att bara leva på makaroner och ketchup är förstås inte så bra eftersom det ger kraftiga blodsockersvängningar och minimalt med näring. Men att stirra sig blind på hur ett enskilt födoämne påverkar kroppen är vilseledande eftersom livsmedel påverkar varandra och det är det totala innehållet av en måltid som har betydelse. Bäst är alltså att variera maten och se till att få i sig lite av allt - alltså även kolhydrater.

3. Pasta är en bra träningskompis!

Kolhydrater förbrukas hela tiden och behöver därför fyllas på. Men de kan också lagras. Därför passar de utmärkt att ladda både innan träningen men också att fylla på med efter ett pas för att ge kroppen hjälp med återhämningen.

4. Pasta är nyttigt

Traditionell pasta gjord på durumvete håller ett lågt eller meddellågt glykemiskt index, eller så kallat GI, och ger tillsammans med en sallad och en pastasås en komplett och hälsosam måltid som håller dig mätt länge. Väljer du fullkornspasta istället får du även fibrer, mineraler och vitaminer från innerskalet av vetekärnan på köpet. Forskning visar att fullkornsalternativ av bröd och pasta tillsammans med annan fiberrik mat har en skyddande effekt mot välfärdssjukdomar.

5. Nya pastasorter

För den som ändå vill hålla sig ifrån raffinerat mjöl finns många nya pastasorter som görs på exempelvis quinoa, konjakrot, hampa eller bönor istället. 

Många alternativa pastasorter innehåller mer fibrer, mineraler och proteiner än vanlig pasta och passar också ofta bra för den som är glutenintolerant. 

Prova våra goda pastarecept nedan! Se fler goda pastarecept >>

"Många mår bäst av att äta de flesta kolhydraterna under morgonen och dagen eftersom då är behovet av energi som störst."

 

Vad är vad?

Traditionell pasta. Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl. I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl.

Färsk pasta. Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll.

Fullkornspasta. Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn. Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta.

Fiberpasta. Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta.

Bön-, lins-, eller kikärtspasta. Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta.

Glutenfri pasta. I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget. Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri.

Nudlar. Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång. De tre senare är vanligtvis glutenfria. Nudlar ska ej förväxlas med de snabbnudlar som finns i olika varianter. Snabbnudlar är ofta preparerade på olika sätt och har helt annat näringsinnehåll.