7 enkla middagar som räddar vardagen

Att få ihop vardagen med jobb, vänner, familj och aktiviteter är inte lätt! Det kan få även den bästa att tappa fokus på vardagsmaten. Varsågod - här hittar du nyttiga, goda och enkla middagar för hela veckan!
Publicerad 13 september 2017
Planering är A och O

En fallgrop för många är att veckoplaneringen hamnar mellan stolarna. Det är lätt att både hämtmat och snabbmakaroner får stå för middagen.

5 enkla tips för en smartare vardag
  1. Ät varierat med både kött, fisk, kyckling och vegetariskt.
  2. Ha alltid mycket grönsaker på tallriken. Du kan aldrig äta för mycket grönsaker! Ha gärna en sallad färdig i kylen.
  3. Ät mycket fullkorn, vegetabiliska fetter och välj magra mejeriprodukter.
  4. Planera veckans middagar och skriv en inköpslista för hela veckan.
  5. Se till att alltid ha några bra basvaror med lång hållbarhet hemma som bönor, gryn, krossade tomater och rotfrukter.

När inspirationen är slut är det svårt att planera en hel veckas middagar som ska vara omtyckta av hela familjen, passa till matlådan och vara hälsosamma och goda.
Läs mer om Hälsosam mat här >>

En tumregel - laga dubbla portioner mat från våra menyer och frys in, då kan du alltid göra smarta val även när både fantasin och orken är som bortblåsta.


Här är 7 enkla tips på middagar som får vardagen att gå ihop:

Måndag: Fiskgratäng med dill och citron

Enkel fiskgratäng med ljuvlig sås där smakerna gifter sig fint med varandra. Fyll upp tallriken med en krispig rödkålssallad.

Tips! Gör en dubbel sats rödkålssallad, så har du alltid sallad hemma. Den håller några dagar i kylen.

Tisdag: Kycklingfilé med vitkålsgratäng

Stekt kycklingfilé med en krämig vitkålsgratäng!

Tips! Byt ut den klassiska potatisgratängen mot en krämig och smakrik vitkålsgratäng. Ett smart sätt att få in mer kål och grönsaker i vardagen!

Onsdag: Tagliatelle med krämig laxsås

Snabbt och enkelt med lyxiga smaker! Lax, dragon, vitt vin och paprika tillsammans med mycket annat gott i en krämig sås till pasta.

Tips! Försök äta fisk minst 3 gånger i veckan, och gärna lax eller annan fet fisk som är rik på D-vitamin och nyttiga fettsyror.

Torsdag: Röd linssoppa

Enkel, supersnabb och smakrik linssoppa som mättar bra!

Tips! Planera in minst en vegetarisk måltid i veckan. Bra för miljön och ett enkelt sätt att få in mer grönsaker vid middagsplaneringen. Servera med en fräsch sallad på sidan om.

Fredag: Kycklinggratäng med mango och curry

En riktigt krämig och god gratäng som kommer bli poppis hos hela familjen!

Tips! Gratänger är perfekt matlådemat som inte blir torr och tråkig efter en vända i mikron. Dessutom är det enkelt att göra några extra portioner att frysa in!

Lördag: Nachosplåt med färs och bönröa

Nachosplåt - den optimala lördagsmiddagen! 
Tips! Bönor och baljväxter är både nyttigt och mättande! Med en kryddig och smakrik bönröra blir det enkelt att förbättra tacomyset! Passa på att göra lite extra så det finns i kylen till andra middagar.

Söndag: Fläskfile i rosa sås

På söndagar får det gärna vara lite extra lyxigt och gott, men det behöver inte vara onyttigt för det! Testa fläskfilé i en sås av fraiche, chilisås, vitlök, rosépeppar och persilja. Servera med pressad potatis eller hasselbackspotatis.

Och något sött:

Med en god planering, varierad och nyttig kost finns det alltid plats att unna sig något sött då och då! Vad sägs om chokladbrownies med butternutpumpa eller äppelknyten med valnötter?