8 icke-stärkelserika grönsaker och 24 recept att använda dem i

Från morötter och paprika till zucchini och svamp - Dessa 24 recept kan hjälpa dig att öka ditt intag av icke stärkelserika grönsaker. Och samtidigt samla fler PersonligaPoints!
Publicerad 15 oktober 2021

Icke-stärkelserika grönsaker är rika på fibrer, ett näringsämne som hjälper dig hålla dig mätt längre.

För vuxna rekommenderar Livsmedelsverket att äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dags intag kan bestå av tre frukter och två stora nävar grönsaker. Genom att äta detta kan du förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Nu ska vi dyka in i de icke-stärkelserika grönsakernas färgglada värld! Låt dig inspireras av 24 härliga recept, med grönsaker i fokus, som både hjälper dig att bli mätt, men även att hålla dig frisk.

Morötter

Morötter innehåller massor av A-vitaminer, K1-vitaminer samt betakaroten. De är dessutom knapriga och väldigt goda!

Paprika

Paprikan innehåller massor av C-vitaminer och antioxidanter och den kan dessutom sätta färg på vilken maträtt som helst.

Blomkål

Blomkål är en populär och krispig grönsak med angenäm kålsmak. Den kan ätas tillagad eller rå och är väldigt god i grytor och gratänger.

Broccoli

Broccoli är en fantastisk grönsak som innehåller vitamin K, kalcium, vitamin A, Vitamin C, zink och fosfor. Den är även bland de mest proteinrika grönsakerna!

Aubergine

Aubergine, även kallad äggplanta, innehåller massor av vitaminer och antioxidanter. Denna lila skönhet hjälper dessutom matsmältningen, sänker skadligt kolesterol samt är antibakteriell.

Zucchini

Zucchini, eller squash som det även kallas, är nyttig och rik på C-vitamin och karoten. Den är älskad av många och lätt att tillsätta i flera olika rätter.

Tomat

Tomater är inte bara fullproppade med lykopen, utan innehåller även lutein, betakaroten och antioxidanter som har visat sig skydda ögonen från åldersrelaterade sjukdomar. Vilken tomatsort är din favorit?

Svamp

Det finns massor av goda svampsorter. De är bra kostfiberkällor och innehåller både A-, B- och D-vitaminer.