Fixa veckans matlådor på helgen

Laga lite extra mycket mat på helgen när du har gott om tid så säkerställer du att du har matlådor till veckans alla dagar.
Publicerad 8 april 2020

Nu när många av oss tvingats in i nya rutiner och nästan lika många jobbar hemma, eller är hemma av andra anledningar, är det kanske viktigare än någonsin att se till att ha hälsosamma, mättande och goda matlådor till veckans alla luncher.

Lasagne

Drottningen av matlådor! Många kan vittna om att lasagne nästan bara blir godare dagen efter och dessutom är enkelt att göra en stor omgång av när man ändå är igång. Så in med två formar i ugnen på samma gång (eller en under tiden ni äter den första), så har du ordentligt med mat till kommande dagar. Variera dig genom att göra två varianter med samma bas. Kör till exempel svamp och spenat i den ena, och köttfärs i den andra.

Grytor

Solen skiner, våren är på väg och vi tipsar om grytor! Vi fattar, grytor är kanske inte det vi är mest sugna på nu, men en kryddig god gryta med en fräsch klick yoghurt och koriander är faktiskt gott året runt. Och de är för perfekta för matlådan för att inte tipsa om dem nu. Testa exempelvis en krämig linsgryta med en massa smak, toppad med hemrostad lök, yoghurt och koriander eller en sötsur gryta med fläskfilé och en massa grönt.

Soppa

Precis som med grytor är vi kanske inte som mest sugna på att ställa oss och koka soppa just nu, men det finns faktiskt soppor som passar allra bäst på våren och sommaren. Testa t ex en primörsoppa gjord på en massa goda grönsaker eller en kall tomat- och brödsoppa från Andalusien. 

Pasta

Många pastarätter passar alldeles utmärkt i matlådan, och framförallt om du kokar pastan ordentligt al dente. Vissa pastasåser blir dock godare än andra att värmas på i efterhand. En enkel tomatsås, som en arrabiata till exempel, funkar hur bra som helst att värma på och en chili på köttfärs blir nästan bara godare av att stå någon dag. Så gör en dubbel omgång när du ändå är igång, och njut fler dagar!

Paj

Pajer är, precis som lasagne, enkelt att göra en större omgång av. Testa t ex att göra en dubbel omgång av en smarrig köttfärspaj eller rödbets- och chèvrepaj i en långpanna. Tänk bara på att sänka ugnsvärmen något och ha pajen inne lite längre så den hinner stelna helt.