Go bananas - allt du behöver veta om bananer

Allt om den mångsidiga och populära frukten!
Publicerad 9 juni 2020 | Uppdaterad 22 februari 2023

Bananer är en av de mest mångsidiga frukterna. Så det är ingen överraskning att det är en av våra medlemmars mest registrerade livsmedel. Bananer är vårt näst mest reggade livsmedel (näst ägg) och har reggats 1,6 miljoner gånger det senaste året. Vårt mest populära bananrecept är Bananpannkakor som reggats 55 000 gånger det senaste året. Du vet antagligen att bananer är hälsosamt, men har du någonsin undrat varför? Våra dietister och näringsexperter delar här med sig av fakta om bananer.

Näringsinnehåll per banan (105g)

100 kcal

0,1 g fett

0,03 g mättat fett

22,4 g kolhydrater

19 g socker

1,47 g fiber

1,2 g protein

346,4 mg kalium

28,4 mg magnesium 

9,4 mg C-vitamin

0,326 mg vitamin B6

Är bananer bra för dig?

Bananer är ett hälsosamt val att lägga till dina vanor. De är fyllda med viktiga näringsämnen som kalium, magnesium, fiber, vitamin B6 och vitamin C. Det finns många hälsofördelar med att äta mer frukt och grönt, så bananer är en av de frukter som är bra för dig.

Vilka är hälsofördelarna med att äta bananer?

Att äta banan är positivt för din hälsa på många sätt. Men viktigt att komma ihåg är att inget enskilt livsmedel är någon mirakelprodukt, men banan är absolut ett bra val. Bananens näringssammansättning är bra och kan hjälpa till att bygga en hälsosam livsstil.

Är det okej att äta en banan varje dag?

Det är helt okej! En banan om dagen kan inte hålla läkaren borta, men den kan hjälpa dig att tillgodose ditt dagliga intag av frukt och grönt. Vet du en till positiv grej med att äta en banan varje dag? Du ökar ditt intag av kalium, magnesium och C-vitamin, som är positivt för vår hälsa.

Går du upp i vikt av bananer?

Om du är orolig för viktökning är bananer osannolikt det som orsakar det. Med 100 kalorier och knappt något fett alls är det banan totalt sett ett bra val. En kost med mycket frukt och grönsaker är kopplat till ett lägre BMI och en minskad risk för kroniska sjukdomar. Dessutom är de ju lika goda som näringsrika, kan det blir bättre? Nej vi tror inte det. 

Är bananer bra för din tarmflora?

Bananer är en bra källa till fiber. Det innebär att banan kan vara bra för din tarmflora, eftersom fiber hjälper till att få magen att må bra. Du har troligtvis hört talas om probiotika (goda bakterier) när det pratas om tarmflora. Bananer är packade med prebiotika vilket är en typ av fibrer som är fermenterbara vilket innebär att de hjälper bakterierna i tarmen att trivas, vilket är positivt för din hälsa. 

Innehåller bananer mycket socker?

En banan innehåller ungefär 19 gram naturligt socker, vilket kan tyckas verka mycket, men man får inte glömma att den också är fylld med många vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen, såsom fiber. Fibrer hjälper till att bromsa upptagningen och absorptionen av socker i blodomloppet, vilket främjar mättnad och ger en mer stabil frisättning av energi jämfört med koncentrerade sockerkällor, som juice eller andra sötade drycker.

Vad är det bästa sättet att äta banan på?

Det finns inget sätt som är bäst. Eftersom banan är NollPointsmat kan du vara trygg med att lägga till banan i din kost. Men du kanske vill ha lite  inspiration? Här bjuder vi på några av våra favoritrecept: