Smarta kökshacks

Tips och tricks för att lyckas i köket!
Publicerad 12 maj 2020

Äggskal i smeten

Det har hänt oss alla - vi ska baka kaka och en liten, ettrig bit äggskal hamnar i smeten. Förgäves försöker vi få tag på det med alla våra fingrar, skedar, någon annans fingrar, pincetter osv. Nästa gång det händer, använd en annan, större skalbit för att fiska upp den lilla biten, det går hur enkelt som helst och du kan snabbt återgå till din bakning.

Tomattricket

Vi vet ju alla att tomater ogillar att bo i kylen. De ska alltså förvaras i rumstemperatur för att smaka bäst. En klar nackdel med förvaring i rumstemperatur är dock att de riskerar att mögla snabbare. Undvik detta genom att förvara dem med kvistfästet nedåt. På så sätt kan angrepp från olika mikrober undvikas och du kan förlänga livslängden en aning. Vill du att dina tomater ska hålla en längre tid – lägg dem kylskåpet trots tidigare råd. Hellre lite smaklösa tomater än ruttna tomater.

Fett och etikett

För bäst matlagningsresultat tycker vi att du ska unna dig en mindre arsenal av matlagningsfetter. Olika sorter lämpar sig nämligen bäst för olika saker, och du kommer bli förvånad över vilken smakskillnad det blir på exempelvis karamelliserad lök genom att byta naturell rapsolja till en liten klick smör, eller att smaksätta en tomatsås med en liten skvätt fin olivolja.

Saftig citrus

För att få ut så mycket saft från dina citrusfrukter (ja, det funkar för alla vi provat!), släng dem i mikron ca 15 sekunder och rulla dem sedan mot en platt yta med visst tryck. Genom att sticka in en gaffel i en skivad lime eller citron och sedan vrida runt får du också ut mer saft än om du pressar med dina händer.

Mikro management

Tycker du att maten ofta blir torr i mikron? Genom att sätta in ett glas vatten i mikron tillsammans med dina rester blir luften i mikron fuktig och därmed även din mat. En annan sak att tänka på när du värmer rester i mikron är att de värms upp utifrån och in, genom att forma din mat till en doughnut, med ett hål i mitten, blir maten jämnare uppvärmd. Och har du en smutsig mikro (för det har vi väl alla ibland?), blöt ner en kökssvamp och släng in i mikron en minut och torka sedan enkelt av de fuktiga ytorna.