Vårens primörer

Tulpaner, fågelkvitter och ljusare kvällar i all ära, men det finaste våren har att erbjuda är väl ändå primörerna? Alltså de allra första grönsakerna som tittar upp ur den upptinade vårjorden.
Publicerad 30 april 2021 | Uppdaterad 11 april 2023

Här listar vi några av våra favoriter:

Morot

Denna familjefavorit går att hitta året runt, men smakar som allra sötast på våren då vi äntligen får de späda små knippmorötterna. Koka hastigt, grilla, hyvla, slanta eller bara knapra på dem råa.

Sparris

Precis som med nästan alla andra frukter och grönsaker går det att få tag på utländsk sparris året runt i butikerna, men allra godast är tveklöst de där allra första svenska sparrisarna. Behandla den som den delikatess den är och servera gärna som huvudnummer och inte bara fiskens smått undanträngda småsyskon.

Ramslök

Vi får inte nog av detta ljuvliga, vilda ogräs som bara växer i popularitet vår för vår. Med sin milda vitlökssmak är den nära nog omöjlig att ogilla. Funkar utmärkt i oljor, att göra pesto på eller varför inte i en lyxig risotto?

Betor

Rödbetor, gulbetor och polkabetor går att få tag på större delen av året, men under våren när de små primörbetorna i knippe dyker upp i butikerna blir man ju ändå lite extra lycklig! Späda och söta är de, och missa inte att ta tillvara på blasten som du kan använda på samma sätt som mangold eller spenat.

Gurka

Gurkan, denna vardagsgrönsak som tas så för given och som finns i de flesta kylskåp året runt, förtjänar fler glada tillrop. Och då menar vi främst den svenska vi hittar under våren. Smakmässigt går den nästan inte att jämföra med den vattniga variant vi äter resten av året. Den är så mycket mer smakrik!

Färskpotatis

Färskpotatis, nypotatis, sommarpotatis… Kärt barn har många namn och vilket barn håller vi kärare än vår älskade potatis (förutom våra riktiga barn vill säga)? Lyckan är alltid stor när de första potatisarna, med ett kilopris jämförbart med guld, kommer där framåt sena våren.

Rädisor

Finns det något krispigare att sätta tänderna i än en rädisa? Och vem gillar inte krisp? Däremot är det många som ogillar rädisans kryddighet. För att mildra hettan den kan du antingen lägga den i iskallt vatten en stund, vilket också gör att den behåller sin krispighet. Eller så rostar du den och får en helt annan mildare och sötare smakupplevelse.

Rabarber

Detta syrliga bladskaft, som vi förknippar så mycket med våren, går att använda till lite allt möjligt. Men visst gillar vi väl ändå rabarbern mest i kakform?

Jordgubbar

Vad säger sommar mer än svenska jordgubbar? Visst, det är kanske ingen vårprimör direkt, men vi kunde ändå inte låta bli att ha med dem på denna lista.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.