Foto av Mandel- och rabarberkaka från WW ViktVäktarna

Mandel- och rabarberkaka

8
7
7
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Saftig mandelkaka med mjuk rabarber, syrlig apelsin och knapriga mandelspån – det perfekta fikabrödet.

Ingredienser

Rabarber

250 g

Socker

40 g

Apelsin

1 st

Margarin flytande 80%

100 g

Socker

70 g

Ägg

3 st

Mandelmjöl

70 g

Vetemjöl

30 g

Mandelspån

30 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200° (varmluftsugn 180°). Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala och skär rabarber i bitar. Lägg ner tillsammans med socker och pressad apelsin i en kastrull och sjud på låg värme i 6-8 minuter tills rabarbern börjar mjukna. Ställ åt sidan för att svalna.
  3. Vispa ihop margarin och socker till en krämig smet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl. Vänd ner mandelmjöl och vetemjöl.
  4. Ta upp rabarbern från kastrullen med en hålslev. Vänd ner bitarna i kaksmeten och häll smeten i formen. Strö mandelspån över och grädda i ugn 30 minuter tills kakan blir gyllenbrun.
  5. Låt svalna i formen. Ta upp kakan ur formen och skär den i bitar.

Anteckning

Får du inte tag på rabarber kan du byta ut dem mot äpple. Pudra då gärna med lite kanel innan du vänder ner dem i smeten.