Variera din pasta

Vad sägs om till exempel röd linspasta, majspasta eller zoodles? Här tar vi upp några sorter som vi gillar, kanske hittar du en ny favorit!
Publicerad 3 mars 2020

Älskar du pasta? Den frågan är inte så svår att gissa svaret på. Men vilken sort du föredrar är svårare. Den traditionella pastan gjord på durumvete är en given klassiker men idag finns det en uppsjö av andra varianter.

Prova bönpasta

Vi börjar med bönpasta som blivit en riktig storsäljare och som finns i en mängd olika  varianter tillverkad av olika sorters linser och bönor. Pasta tillverkad av baljväxter har ett högt proteininnehåll och är rik på fiber vilket gör att den mättar bra. Den har också en högre andel fett än “vanlig” pasta men betydligt mindre kolhydrater. Smaken skiljer sig mellan olika sorter men är överlag något nötig och sträv i sin struktur. Testa pasta gjort på röda linser, gula sojabönor, edamamebönor eller kikärtor. Vi slår vad om att du kommer hitta en sort du gillar. Bönpasta och linspasta passar bra till krämiga såser som till exempel vår svamppasta med spenat.

Om du är på jakt efter något som efterliknar vanlig pasta ska du testa majspasta. Den  tillverkas av majsmjöl som framställs genom malning av solmogen majs och är naturligt glutenfritt. Det är en lättsmält pasta som är snäll mot magar som är känsliga för fiber. Majspasta är som sagt lik vanlig pasta både i konsistens och smak men har ett något lägre proteininnehåll.

Zoodles - nyttigare variant av spaghetti!

Älskar du grönsaker? Då ska du testa zoodles, nudlar svarvade av zucchini. Laga våra zucchininudlar med räkor för att se om denna pasta faller dig i smaken. Du kan givetvis använda dig av morötter istället eller någon annan grönsak du diggar. Något annat som är en riktig höjdare är att använda tunt skivad butternutpumpa eller aubergine som lasagneplattor istället för de traditionella. Och en bonus, alla grönsaker är NollPointsmat och fulla med nyttigheter!

Bovetepasta - en glutenfri doldis

Till sist vill vi presentera en doldis, bovetepasta som är tillverkat av bovetemjöl. Bovete låter som ett spannmål men det är faktiskt en ört som är helt glutenfri. Bovetepasta är rik på både fiber, protein och är en bra källa till järn. Bovetepasta smakar lite kraftigare än vanlig pasta, och liknar mer fullkornspasta. Den passar bra till kryddiga rätter, testa den gärna till en riktig mustig bolognese. Buon appetito!